Ochrana porostů proti výdrolu řepky
8.8.2011
Výdrol řepky může vést k problémům v porostu – negativně ovlivňuje výkonnost, zvyšuje riziko chorob a sklon k poléhání. Po sklizni řepky se proto musí udělat vše pro to, aby pokud možno všechna vypadaná semena řepky vyklíčila. Pokud se semena jednou zapraví do půdy a nevyklíčí, upadnou do dormance a v následujících letech budou kontinuálně klíčit. Olejnatá semena přežívají v půdě 20 let i déle. Bezprostředně po sklizni se doporučuje mělké zpracování půdy. V případě suché půdy by se mělo ihned po sklizni provést mělké zpracování půdy maximálně do hloubky 4 cm, aby se řepková sláma promíchala s půdou. Pokud je půda zpracována do větší hloubky, výdrol řepky se „pohřbí“ a velká část semen vstupuje do dormance. Nedoporučuje se však nechat řepkové strniště delší dobu stát nebo jen uválet, zejména pokud je ještě zelené. Pomalu odumírající kořeny řepky v půdě jsou zdrojem infekce hub rodu Verticillium.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A