Ochrana porostů proti výdrolu řepky
8.8.2011
Výdrol řepky může vést k problémům v porostu – negativně ovlivňuje výkonnost, zvyšuje riziko chorob a sklon k poléhání. Po sklizni řepky se proto musí udělat vše pro to, aby pokud možno všechna vypadaná semena řepky vyklíčila. Pokud se semena jednou zapraví do půdy a nevyklíčí, upadnou do dormance a v následujících letech budou kontinuálně klíčit. Olejnatá semena přežívají v půdě 20 let i déle. Bezprostředně po sklizni se doporučuje mělké zpracování půdy. V případě suché půdy by se mělo ihned po sklizni provést mělké zpracování půdy maximálně do hloubky 4 cm, aby se řepková sláma promíchala s půdou. Pokud je půda zpracována do větší hloubky, výdrol řepky se „pohřbí“ a velká část semen vstupuje do dormance. Nedoporučuje se však nechat řepkové strniště delší dobu stát nebo jen uválet, zejména pokud je ještě zelené. Pomalu odumírající kořeny řepky v půdě jsou zdrojem infekce hub rodu Verticillium.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem