NANOFOODS: výzkumný projekt EU
1.7.2011
NANOFOODS: vývoj potravin obsahujících nanozapouzdřené složky je projekt 7. rámcového programu V&I podporovaného Evropskou komisí. Projekt byl zahájen 1.10.2008 a ukončen 30.11.2010 (délka trvání: 26 měsíců). Projekt byl zaměřen na malé a střední podniky (SMEs). Na projektu spolupracovaly tyto země: Španělsko, Turecko, Itálie a Izrael.
Nanofoods představují novou generaci zdravých potravin založenou na technologii zapouzdřování. Biologicky aktivní složka je zapouzdřena do polysacharidu a získané nanokapsle jsou použity při výrobě potravin, viz schéma. V rámci projektu se ověřovalo přidávání nanokapslí do těstovin, chleba a oříškového krému.
Dne 2.11.2010 se v Antalyi (Turecko) konala závěrečná schůzka k projektu a to jako satelitní akce 1. mezinárodního kongresu věnovaného potravinářské technologii (3.–6.11.2010).
– Strategie pro nové funkční produkty za použití technologie zapouzdřování (pdf, 5,09 MB, 16 stran)
– Zapouzdřování potravinových složek: od makromolekulárního nanostrukturování po inteligentní systémy dopravy bioaktivních látek (pdf, 2,87 MB, 45 stran)
– Vlivy nanozapouzdřených složek na kvalitu potravin (pdf, 14,34 MB, 26 stran)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem