Výrobkem roku 2022 je zrající ovčí sýr. Druhé místo patří kyselce, bronz škvarkům
5.9.2022
Více než stovku pochoutek rozličných chutí a vůní s jasným regionálním původem hodnotila komise soutěže Výrobek roku Libereckého kraje 2022. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v sobotu 3. září na Krajských dožínkách Libereckého kraje ve Frýdlantu. První místo získal zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Pomyslné stříbro si odnesla Vratislavická kyselka citron, kterou letos vrátil na trh jablonecký výrobce sirupů a medovin Kitl. Třetím místem se může pyšnit škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša.
„Rád bych poděkoval všem členům komise, celému organizačnímu týmu, a především místním výrobcům potravin. Opět se ukázalo, že kvalitních potravin z našeho regionu stále přibývá. Navíc spotřebitel má záruku, že jsou vždy čerstvé a chuťově výborné. K tomu jde o potraviny s krátkým dodavatelským řetězcem, díky kterým je možné podpořit lokální ekonomiku i snížit uhlíkovou stopu kraje a domácností,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství, který převzal nad dožínkami záštitu.
Potraviny rozdělené do devíti kategorií hodnotila komise složená z členů Výboru životního prostředí a zemědělství Libereckého kraje. Kromě senzorického hodnocení, obalu a technologie výroby se zohledňoval přínos výrobku pro zdravý životní styl. Do soutěže se letos přihlásilo celkem 31 výrobců se 116 výrobky.
Cílem soutěže o nejlepší potravinářský výrobek je prezentace a podpora místních potravinářských firem. Soutěž vyhlásil Liberecký kraj poprvé v roce 2004, od té doby se o titul ucházelo už více než 900 regionálních výrobků.
Návštěvníci dožínek mohli výrobky ochutnat a většinu z nich i nakoupit v Regionální tržnici, kde bylo na 40 stánků. Program byl tak bohatý, že část stánků byla v parku, kde si veřejnost mohla užít výstavu zvířat a zemědělské techniky a folklórní soubory. Pro děti byla připravena soutěž Mlsná taška, na kterou musely nasbírat razítka od výherců.
Liberecký kraj nepodporuje jenom vítěze. Všechny kvalitní potraviny spolu s dalšími produkty mohou výrobci prezentovat na webu https://www.lksobe.cz/. Do soutěže lze přihlásit potraviny, které vznikly v Libereckém kraji. Přihlášky a vyhodnocení najdou zájemci na webových stránkách https://www.vyrobek-roku-lk.cz/.
Seznam vítězů v jednotlivých kategoriích (vyjma absolutních vítězů):
kategorie | název výrobku | výrobce | finanční dar | |
Masné výrobky | Tlačenka světlá | Váša spol. s r.o. | 25.000 Kč | |
Mléko a mléčné výrobky | Zrající ovčí sýr nakládaný v oleji | Michal Sabáček | 25.000 Kč | |
Pekařské výrobky | Žitno-pšeničný kvasový chléb | Lukáš Mašek | 25.000 Kč | |
Cukrářské výrobky | Jahodový cheesecake | Pavla Pospíšilová | 25.000 Kč | |
Alkoholické nápoje | Polotmavá dvanáctka | Beranův pivovar, s.r.o. | 25.000 Kč | |
Nealkoholické nápoje | Vratislavická kyselka citron | Kitl s.r.o. | 25.000 Kč | |
Ovoce a zelenina | Labužnická paprikajda | Martina Papežíková | 25.000 Kč | |
Biopotraviny | Kefír přírodní BIO | Ladislav Stehlík | 25.000 Kč | |
Ostatní | Škvarková pomazánka | Váša spol. s r.o. | 25.000 Kč | |
Přínos ke zdravému životnímu stylu | Žitno-pšeničný kvasový chléb | Lukáš Mašek | 25.000 Kč |
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A