Podmínky exportu potravin do Číny od 1.1.2022 a interpretace vyhlášek č. 248 a č. 249
1.12.2021
Od 1. ledna 2022 vstupují v platnost opatření, která upravují podmínky pro vývoz potravin do Číny. Největší změnou je povinná registrace producentů potravin lišící se v závislosti na míře „rizikovosti“ vyvážených produktů.
Generální ředitelství cel ČLR (GACC) nyní k vyhláškám k povinné registraci zahraničních producentů potravin exportovaných do Číny (č. 248) a k bezpečnosti importovaných a exportovaných potravin (č. 249) nyní vydalo dlouho avizované interpretace (v příloze).
Kromě zveřejnění uvedených vodítek, jež společně se zněním vyhlášek naleznete v angličtině v příloze níže, proběhlo v minulém týdnu k tématu jednání Evropské komise a zástupců členských států EU s GACC. Zásadní informace z jednání jsou následující:
- Firmy se musí registrovat pro jednotlivé výrobní závody a jednotlivé skupiny výrobků. Pro každý závod a skupinu výrobků tedy bude samostatné registrační číslo.
- Daná firma se dle struktury své výroby může paralelně registrovat sama pro „nízkorizikové potraviny“ dle čl. 9 vyhlášky č. 249 a prostřednictvím příslušného dozorového orgánu pro potraviny dle čl. 7 vyhlášky č. 248.
- Požadavek na registraci se netýká exportérů a obchodníků, kteří nezpracovávají konečný produkt a běžných skladů, i pokud zde dochází k přebalení zboží. Naopak registrovat se musí chladírny a mrazírny (tzv. „cold-chain“ sklady).
- GACC již spustilo stránky pro samoregistraci producentů v angličtině, jež zároveň umožňuje firmám určit, do které kategorie registrace konkrétní produkt spadá. Rozdělení produktů do konkrétní kategorie dle celního zařazení v příloze. Není-li příslušný produkt v seznamu uveden, nespadá do působnosti vyhlášky č. 248.
- Od 30. listopadu 2021 bude pro samoregistraci funkční již pouze nová adresa https://cifer.singlewindow.cn . Do tohoto systému budou přesunuta i dříve zadaná data z předchozí verze.
- GACC též prodloužilo možnost zrychlené registrace producentů potravin vybraných rizikových skupin (exportovaných od 1. ledna 2017) prostřednictvím dozorových orgánu do konce listopadu 2021. Pro bližší informace viz informace k možnosti zrychleného postupu.
- Požadavky na označování budou vyžadovány až pro potraviny vyrobené od 1. ledna 2022. Pro kontext viz předchozí zpráva k označování z 20. října 2021.
- Nicméně od 1. ledna 2022 musí dokumenty pro celní deklaraci obsahovat registrační číslo přidělené GACC.
V případě zájmu o registraci rizikových potravin dle klasifikace vyhlášky č. 248, jež vyžaduje doporučení příslušného dozorového orgánu, doporučujeme kontaktovat dle gesce Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (tel. 543 540 281, sarka.hanzelkova@szpi.gov.cz), případně odbor vnějších vztahů a kontroly dovozu a vývozu ÚVS SVS (tel. 227 010 545, e-mail: int@svscr.cz).
S dalšími dotazy se můžete obrátit též na zemědělského diplomata velvyslanectví ČR v Pekingu Ondřeje Plačka (tel. +86 10 8532 9506, ondrej_placek@mzv.cz)
Praktickým otázkám spojeným s registrací bude věnován webinář plánovaný na 13. prosince 2021. Zájemci o účast mohou kontaktovat zemědělského diplomata Ondřeje Plačka. Na stránkách MZe bude též zveřejněna pozvánka s dalšími podrobnostmi.
Přílohy:
Vyhláška GACC č. 248 - pracovní překlad oficiálních vodítek (PDF, 439 KB)
Vyhláška GACC č. 249 - pracovní překlad oficiálních vodítek (PDF, 689 KB)
Rozdělení produktů dle celního zařazení (HS kódy) (PDF, 590 KB)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A