V Libereckém kraji se po dvanácté soutěžilo o značku Regionální potravina
11.6.2021
Hodnotitelská komise zavítala tentokrát do Libereckého kraje, i tady navrhla letošní vítěze ocenění Regionální potravina. Je jich 9. Do soutěže, která oceňuje především kvalitu a regionální původ výrobků, se přihlásilo 29 producentů se 77 výrobky.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2021 těmto výrobkům:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
1. Masné výrobky tepelně opracované |
Kladenská pečeně Podkrkonošská uzenina s.r.o.
|
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy |
Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě MASO RYDVAL s.r.o.
|
3. Sýry včetně tvarohu |
GRIL přírodní sýr nezrající Mléko Jeřmanice s.r.o.
|
4. Mléčné výrobky ostatní |
Filounský BIO jogurt bílý Martin Šourek, Plavy
|
5. Pekařské výrobky včetně těstovin |
Pšenično-žitný chleba DOK NORDBEANS s.r.o.
|
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Smetanovo tvarohový dort z Mimoně Ivana Jablonovská, Mimoň
|
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Luž 10° PIVOVAR CVIKOV a.s.
|
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
SAMIR kysané zelí ve slaném nálevu SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o.
|
9. Ostatní |
Med od Nojmíků - květový smíšený Pavel Neumaier, Dolní Řasnice
|
„Letos se nám sice přihlásilo méně výrobců, ale za to několik z nich bylo úplně nových. To dokládá i fakt, že čtyři z devíti kategorií obsadili výrobci, kteří byli oceněni poprvé. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila“, uvedl regionální koordinátor Václav Chábera z Regionální agrární rady Libereckého kraje.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněné výrobky pak můžou na svém obalu čtyři roky používat značku Regionální potravina. Zelené logo je vodítkem pro spotřebitele, kterému připomíná, že u oceněných potravin je kladen důraz na vazby k danému regionu, popisu nadstandardní kvalitativní charakteristiky, složení výrobku či jeho senzorických vlastností.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh
28.11.2024
Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.
Počasí
28.11.
3°C / 6°C
29.11.
2°C / 6°C
30.11.
-1°C / 3°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A