V Libereckém kraji se po jedenácté soutěžilo o značku Regionální potravina
9.7.2020
Označení Regionální potravina může používat dalších devět produktů z Libereckého kraje
Tisková zpráva SZIF
Praha, 9. července 2020 - Už pojedenácté se v Libereckém kraji soutěžilo o Regionální potravinu. O tuto prestižní značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 81 produktů od 24 výrobců. Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují každoročně ve všech krajích České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu a podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. Základním předpokladem je samozřejmě vynikající kvalita.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2020 těmto výrobkům:
| Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované | Krůtí klobása PROMINENT PROMINENT CZ s.r.o. | |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Prase na citronech Marek Piroch | |
Sýry včetně tvarohu | KOZÍ SÝR PŘÍRODNÍ s česnekem Farma pod Ještědem s.r.o. | |
Mléčné výrobky ostatní | Farmářský rakytníkový jogurt Farma Volavec s.r.o. | |
Pekařské výrobky včetně těstovin | Učňovská houska Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace | |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Borůvkovo tvarohový dort z Ralska Ivana Jablonovská | |
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) | Prezidentský speciál 12° Pivovar Volt s.r.o. | |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Český česnek z Podkrkonoší Jan Hradecký | |
Ostatní | Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku Martina Papežíková |
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských
a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Výrobky za Liberecký kraj přihlášené do soutěže hodnotila komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Soubory ke stažení
- Tisková zpráva SZIF (182.5 kB)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh
28.11.2024
Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.
Počasí
29.11.
2°C / 6°C
30.11.
-1°C / 3°C
01.12.
-1°C / 3°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A