Liberecký kraj odstartoval soutěž o Regionální potravinu 2020
10.6.2020
Regionální potravina Liberecký kraj –
výzva k podávání přihlášek
Ministerstvo zemědělství již jedenáctým rokem zastřešuje projekt Regionální potravina, který seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky a podporuje lokální výrobce potravin. Součástí této kampaně je soutěž o značku „Regionální potravina“, která se koná již po jedenácté i v Libereckém kraji.
Regionální agrární rada Libereckého kraje tímto vyhlašuje:
Příjem přihlášek do soutěže "Regionální potravina"
v Libereckém kraji probíhá do 23. 6. 2020
Udělování značky „Regionální potravina“ je určeno pro potravinářské nebo zemědělské výrobky od malých a středních potravinářských podniků. Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba oprávněná k podnikání nebo právnická osoba, která je provozovatelem potravinářského podniku na území Libereckého kraje.
Zemědělský nebo potravinářský výrobek, který je přihlašován do soutěže o udělení značky „Regionální potravina“, musí být vyroben v Libereckém kraji a obsahovat minimálně 70% podíl surovin z Libereckého kraje, nebo případně, je-li to z objektivních důvodů nutné, z ČR, s odůvodněním, proč nepochází surovina z Libereckého kraje. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu.
V případě kategorie 1 a 2 podle Hlavy I odst. 1 písm. m) se původ suroviny z daného regionu, nebo případně, je-li to z objektivních důvodů nutné, z ČR, vztahuje pouze na chov a porážku. ( viz Metodika Hlava Iodst.1 písm.o)
Výrobky lze přihlásit do těchto kategorií:
- Masné výrobky tepelně opracované (uzené maso, šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunka, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobása, uzené koleno, paštika apod.).
- Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy (fermentované a tepelně opracované výrobky – poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobása, sušená šunka apod.).
- Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).
- Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).
- Pekařské výrobky včetně těstovin (chléb, běžné pečivo, jemné pečivo, trvanlivé pečivo, těstoviny).
- Cukrářské výrobky včetně cukrovinek.
- Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné; např. piva, lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, šťávy, nektary, ochucené nealkoholické nápoje, minerální vody apod.).
- Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě (čerstvá, sušená, proslazená nebo nakládaná ovoce a zelenina, kompoty, džemy, povidla, protlaky apod.).
- Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).
Pro přihlášení do soutěže je nutné vyplnit a v termínu vyhlašovateli doručit
- Přihlášku (část A-D) k přihlášenému výrobku. Při přihlášení více výrobků v rámci jedné kategorie, je možné přiložit originál Části A, Části C a Části D pouze jednou. Do jedné kategorie je možné přihlásit maximálně 5 výrobků od stejného výrobce.
- Žadatel je povinen současně s přihláškou předložit u baleného výrobku srozumitelnou a čitelnou etiketu všech velikostí obalů nebo srozumitelný a čitelný náhled všech velikostí obalů, které jsou přihlášeny do soutěže, u nebaleného výrobku přiložit fotografii výrobku.
- Kopii výpisu z Obchodního nebo Živnostenského rejstříku, nebo výpisu z evidence zemědělského podnikatele ne starší 3 měsíců.
- Žadatel je povinen dodat v termínech stanovených vyhlašovatelem soutěže hodnotitelské komisi konkrétní výrobek, který bude předmětem hodnocení, v odpovídajícím množství.
Pro přihlášení do soutěže věnujte pozornost Metodice pro udělování značky Regionální potravina platné k 10. 2. 2020 vč. příloh A, B, C, D. Především ustanovením Hlavy I.
Veškeré dokumenty jsou k dispozici na stránkách www.regionalnipotravina.cz nebo www.apic.cz pod odkazem Regionální potravina Liberecký kraj 2020. Osobně si je můžete vyzvednout na adrese Regionální agrární rady Libereckého kraje.
Dokumentace poskytnutá k žádostem o udělení značky „Regionální potravina“ se vrací pouze na písemné vyžádání, které k ní bude přiloženo.
Způsob přijímání přihlášek do soutěže:
Osobně nebo poštou na adrese: Regionální agrární rada Libereckého kraje, U Nisy 745/6a, 460 07 Liberec III – Jeřáb,
Datovou schránkou: wnvaffu
E mailem: info@apic.cz ; pachlova@apic.cz
Přihlašování do soutěže pro jednotlivé výrobky probíhá průběžně do 23. 6. 2020. Každá přihláška musí být podepsána vlastnoručně nebo elektronickým podpisem dle typu zaslání nejpozději ke dni ukončení příjmu přihlášek. K zamezení vyřazování výrobků z administrativních důvodů je pracoviště Regionální agrární rady Libereckého kraje plně k dispozici. Na výzvu vyhlašovatele bude případné doplnění přihlášky probíhat do 30. 6. 2020
Kontaktní osoba:
Vladimíra Pachlová
tel: +420 774 440 567
email: pachlova@apic.cz
Na spolupráci s Vámi se těší Regionální agrární rada Libereckého kraje
Vzory vyplněných žádostí pro všechny kategorie naleznete zde.
Soubory ke stažení
- Přihláška do soutěže A,B,C,D,formát pdf otevřený (987.7 kB)
- Přihláška do soutěže A,B,C,D,formát word (30.4 kB)
- Metodika_RP_2020 (298.3 kB)
- Důležiteé termíny 2020 (228.3 kB)
- Náborový dopis (270.8 kB)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh
28.11.2024
Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.
Počasí
29.11.
2°C / 6°C
30.11.
-1°C / 3°C
01.12.
-1°C / 3°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A