Nová vyhláška o požadavcích na mlýnské
29.1.2020
Účelem nové právní úpravy je přizpůsobení požadavků na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta novým vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství a přímo použitelným předpisům Evropské unie.
Vyhláška v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie zejména stanoví pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta:
- způsob poskytování informací o těchto výrobcích,
- to výrobků na druhy, skupiny a podskupiny,
- požadavky na jakost,
- přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení,
- teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání,
- způsoby uchovávání a manipulace během uvádění na trh,
- minimální technologické požadavky.
Vyhláška dále obsahuje vymezení pojmů, které je nezbytné pro členění mlýnských obilných výrobků, těstovin, pekařských výrobků a cukrářských výrobků a těst na druhy, skupiny a podskupiny a dále pro jejich označování.
Vyhláška je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, a nahradí stávající vyhlášku č. 333/1997 Sb., ze které přímo vychází a proto se ani věcný obsah předmětu a rozsahu právní úpravy v zásadě nemění.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem