Přístup SZPI k provádění úředních kontrol za současné situace
2.4.2020
V souvislosti s nouzovým stavem a krizovou situací celkově SZPI zásadně modifikovala svoji činnost z hlediska zaměření kontrolních aktivit, jejich rozsahu a způsobu jejich provádění.
Tento mimořádný přístup má zejména zásadně a výrazně omezit byrokratickou zátěž kontrolovaných osob v této krizové situaci a přispět tak ke zdárnému zvládnutí jejich složité situace pro udržení funkčnosti dodavatelsko-odběratelských vztahů a plynulého zásobování trhu s potravinami. Způsob provádění kontrol má také minimalizovat přímý kontakt zaměstnanců kontrolovaných osob s inspektory SZPI.
Kontrolní kapacity jsou tak zaměřeny na kontrolu hygienických podmínek v maloobchodní síti s cílem ověřit dodržování aktuálních opatření vlády vydaných během nouzového stavu. Zejména se jedná o vybavení prodejních úseků pečiva ochrannými pomůckami pro zákazníky a podávacím náčiním a zda jsou přijata i maximální opatření vedoucí k omezení kontaminace nebaleného pečiva. Inspektoři dále sledují přístupnost jednorázových rukavic či jiných ochranných pomůcek pro zákazníky při vstupu do samoobslužných provozoven, zda personál prodejny používá ochranné pomůcky a dále je sledováno provádění dezinfekce nákupních vozíků nebo košíků.
SZPI stále zajišťuje nezbytné externí činnosti – např. povinnou i nepovinnou certifikace na základě žádosti PPP a chod Komise na hodnocení a zatříďování vín. Došetřovány jsou notifikace nebezpečných potravin ze systému RASFF, případně jsou došetřovány také notifikace potravinových podvodů ze systému AACS. Omezeny byly kontrolní akce zaměřené na v současné době nepodstatné aspekty jako je např. monitoring cizorodých látek a dále např. komplexní i tematické kontroly u výrobců kontroly, prioritou kontroly napříč trhem nejsou povinnosti a požadavky související s označováním, včetně nové povinnosti od 1.4.2020 týkající se označování země původu nebo místa provenience primární složky dle NK 2018/775.
V nezměněné intenzitě je naopak sledována oblast doplňku stravy (zejména nabízených na internetu), zdravotních tvrzení a reklamy, kde se začala objevovat protiprávní snaha o parazitování na nynější složité situaci, která spočívá ve spojování těchto věcí s léčebnými tvrzení v souvislosti s ochranou nebo vyléčením z COVID 19 (viz Tiskové zprávy SZPI).
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A