Nové syrovátkové výrobky

31.1.2006

Syrovátkové nápoje jsou neopomenutelným artiklem všech světových potravinářských veletrhů. Rakouská společnost Tirol Milch nabízí komplexní sortiment výrobků využívajících syrováku a její funkční vlastnosti. Původním výrobkem této firmy, který je na trhu asi 20 let,  je „Latella“ - nápoj ze syrovátky a ovocné šťávy označovaný jako zdroj osvěžení pro každého, kdo se chce stravovat zdravě. Současné výrobky: „Latella plus“ obsahuje meduňku a žen-šen, „Latella fresh“ obsahuje čaj, syrovátku a ovocnou složku, novinka „Latella l.i.f.e.“ údajně svým složením zaručuje jen pomalé zvyšování a klesání hladiny cukru v krvi, což má spotřebiteli pomoci k déle trvajícímu pocitu sytosti. Navíc u posledně jmenovaného výrobku nižší uvolňování inzulinu zpomaluje proces ukládání tuku v těle a pomáhá spalovat uložený tuk, takže nápoj přispívá ke zdravějšímu metabolismu a lepší možnosti regulovat hmotnost.

Podle americké společnosti Dairy Management Inc.TM (DMI) vykazuje syrovátka některé výjimečné zdravotní účinky. Vyšší denní příjem vysoce kvalitních bílkovin a jejich aminokyselinové složení (především vysoké množství leucinu) pomáhá chránit libovou svalovinu při redukčních dietách a způsobuje efektivnější spalování tuků než dieta s pouhým snížením kalorií, při níž je snížen i příjem bílkovin. Dřívější studie ukazují, že syrovátková bílkovina má vliv  na snižování krevního tlaku, a také se zdá, že chrání před infekcemi a viry. Vysoká kvalita syrovátkové bílkoviny je dána tím, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny v proporcích potřebných pro zdraví organismu. Mimořádně vysoká je biologická hodnota syrovátkové bílkoviny (využitelnost lidským organismem), která činí 104 (základem je hodnota 100 u vaječné bílkoviny; zatímco sojová bílkovina má 74 a pšeničná 54).

Dairy Foods, 2005, č. 12, s. 56

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.11.
Počasí na den 25.11.
2°C / 7°C

26.11.
Počasí na den 26.11.
3°C / 7°C

27.11.
Počasí na den 27.11.
0°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A