Sortiment a kvalita masných výrobků v České republice

31.1.2006

   Spotřeba masa v České republice se od r. 1990 do r. 2004 snížila z 96,5 kg na
79,7 kg masa na kosti ročně na průměrného obyvatele. Výrazně se snížila spotřeba hovězího masa     (z 28,0 na 10,3 kg), u vepřového byl zaznamenán také pokles (z 50,0 na 41,4 kg), naopak u drůbeže se spotřeba výrazně zvýšila (z 13,6 na 24,3 kg). 57,7 % spotřeba masa se realizuje prostřednictvím masných výrobků; to znamená snížení podílu masných výrobků na spotřebě masa, což je hodnoceno z nutričního hlediska pozitivně. Současný sortiment masných výrobků v sobě zahrnuje drobné masné výrobky, měkké salámy, masné výrobky speciální (typu debrecínské nebo cikánské pečeně), výrobky vařené, pečené a trvanlivé, uzená masa, masné
polokonzervy a konzervy a ostatní masné výrobky.Výrazný pokles spotřeby byl zaznamenám především u masných konzerv. V důsledku zavedení národních standardů pro vybrané masné výrobky (jsou předepsány název výrobku, minimální podíl masa, minimální podíl čisté svaloviny, maximální přípustný obsah tuku, dále jsou vyjmenované zakázané suroviny a pomocné látky) se kvalita uzenářského zboží významně zlepšila, také díky jakostně zaměřené kontrole. U  těchto výrobků se zvýšily jejich ceny.

Ingr, I.: Sortiment a kvalita masných výrobků v České republice. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 1, s. 21 – 23

 

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A