Liberecký kraj odstartoval soutěž o Regionální potravinu 2019
10.5.2019
Jste producenty potravin a jste přesvědčeni, že vaše výrobky patří mezi nejlepší v kraji? Přihlaste se do soutěže o prestižní značku Regionální potravina Libereckého kraje. Přesvědčte veřejnost o kvalitě svých výrobků a podpořte tím regionální zemědělce a producenty potravin. Příjem přihlášek končí 23. května 2019. Za účast v soutěži se neplatí žádný poplatek.
Udělování značky „Regionální potravina“ je určeno pro potravinářské nebo zemědělské výrobky od malých a středních potravinářských podniků, tedy firem s počtem maximálně 250 zaměstnanců.
Regionální potravina Liberecký kraj – výzva k podávání přihlášek
Ministerstvo zemědělství již desátým rokem realizuje projekt Regionální potravina, který seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Součástí této kampaně je značka „Regionální potravina“, která se koná již po desáté i v Libereckém kraji.
Regionální agrární rada Libereckého kraje tímto vyhlašuje:
Příjem přihlášek do soutěže "Regionální potravina"
v Libereckém kraji probíhá do 23. 5. 2019
Udělování značky „Regionální potravina“ je určeno pro potravinářské nebo zemědělské výrobky od malých a středních potravinářských podniků. Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba oprávněná k podnikání nebo právnická osoba, která je provozovatelem potravinářského podniku na území Libereckého kraje.
Zemědělský nebo potravinářský výrobek, který je přihlašován do soutěže o udělení značky „Regionální potravina“, musí být vyroben v Libereckém kraji a obsahovat minimálně 70% podíl surovin z Libereckého kraje, nebo případně, je-li to z objektivních důvodů nutné, z ČR, s odůvodněním, proč nepochází surovina z Libereckého kraje. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu.
V případě kategorie 1 a 2 podle Hlavy I odst. 1 písm. m) se původ suroviny z daného regionu, nebo případně, je-li to z objektivních důvodů nutné, z ČR, vztahuje pouze na chov a porážku. ( viz Metodika Hlava Iodst.1 písm.o)
Výrobky lze přihlásit do těchto kategorií:
- Masné výrobky tepelně opracované (uzené maso, šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunka, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobása, uzené koleno, paštika apod.).
- Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy (fermentované a tepelně opracované výrobky – poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobása, sušená šunka apod.).
- Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).
- Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).
- Pekařské výrobky včetně těstovin (chléb, běžné pečivo, jemné pečivo, trvanlivé pečivo, těstoviny).
- Cukrářské výrobky včetně cukrovinek.
- Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné; např. piva, lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, šťávy, nektary, ochucené nealkoholické nápoje, minerální vody apod.).
- Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě (čerstvá, sušená, proslazená nebo nakládaná ovoce a zelenina, kompoty, džemy, povidla, protlaky apod.).
- Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).
Pro přihlášení do soutěže je nutné vyplnit a v termínu vyhlašovateli doručit
- Přihlášku (část A-D) k přihlášenému výrobku. Při přihlášení více výrobků v rámci jedné kategorie, je možné přiložit originál Části A, Části C a Části D pouze jednou. Do jedné kategorie je možné přihlásit maximálně 5 výrobků od stejného výrobce.
- Žadatel je povinen současně s přihláškou předložit u baleného výrobku srozumitelnou a čitelnou etiketu všech velikostí obalů nebo srozumitelný a čitelný náhled všech velikostí obalů, které jsou přihlášeny do soutěže, u nebaleného výrobku přiložit fotografii výrobku.
- Kopii výpisu z Obchodního nebo Živnostenského rejstříku, nebo výpisu z evidence zemědělského podnikatele ne starší 3 měsíců.
- Žadatel je povinen dodat v termínech stanovených vyhlašovatelem soutěže hodnotitelské komisi konkrétní výrobek, který bude předmětem hodnocení, v odpovídajícím množství.
Pro přihlášení do soutěže věnujte pozornost Metodice pro udělování značky Regionální potravina platné k 1. 1. 2019 vč. příloh A, B, C, D. Především ustanovením Hlavy 1.
Veškeré dokumenty jsou k dispozici také na stránkách www.regionalnipotravina.cz nebo www.apic.cz pod odkazem Regionální potravina Liberecký kraj 2019. Osobně si je můžete vyzvednout na adrese Regionální agrární rady Libereckého kraje.
Dokumentace poskytnutá k žádostem o udělení značky „Regionální potravina“ se vrací pouze na písemné vyžádání, které k ní bude přiloženo.
Způsob přijímání přihlášek do soutěže:
Osobně nebo poštou na adrese: Regionální agrární rada Libereckého kraje, U Nisy 745/6a, 460 07 Liberec III – Jeřáb,
Datovou schránkou: wnvaffu
E mailem: info@apic.cz ; pachlova@apic.cz
Přihlašování do soutěže pro jednotlivé výrobky probíhá průběžně do 23.5.2019. Každá přihláška musí být podepsána vlastnoručně nebo elektronickým podpisem dle typu zaslání nejpozději ke dni ukončení příjmu přihlášek. K zamezení vyřazování výrobků z administrativních důvodů je pracoviště Regionální agrární rady Libereckého kraje plně k dispozici. Na výzvu vyhlašovatele bude případné doplnění přihlášky probíhat do 27. 5. 2019.
Kontaktní osoba:
Vladimíra Pachlová
tel: +420 774 440 567
email: pachlova@apic.cz
Na spolupráci s Vámi se těší Regionální agrární rada Libereckého kraje
Přílohy: Metodika pro udělování značky Regionální potravina vč. příloh A, B, C, D
Soubory ke stažení
- Výzva k podávání žádostí (271.2 kB)
- Důležité termíny (226.9 kB)
- ŽÁDOST část D (22.2 kB)
- ŽÁDOST část C (19.7 kB)
- ŽÁDOST část B (23.1 kB)
- ŽÁDOST část A (51.5 kB)
- Metodika udělování značky Regionální potravina (465.1 kB)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem