Ptačí chřipka v Turecku a nebezpečí pro ČR
10.1.2006
Nebezpečí pro chovy drůbeže v České republice nebo ohrožení zdraví obyvatel v ČR lze považovat za poplašnou zprávu. Ani v případě Turecka se nejedná o pandemii, dosud nedošlo k přenosu ptačí chřipky z člověka na člověka.
Státní veterinární správa ČR mezinárodní situaci pečlivě monitoruje a jakýkoli podezřelý úhyn většího množství volně žijících ptáků je zaznamenáván a ptáci jsou vyšetřováni. Dosud však na území ČR žádný nemocný pták nebyl zjištěn a nebylo ani vysloveno podezření. Na zasedání odborníků v Bruselu 9.1.06 bylo konstatováno, že na území EU se nevyskytl případ výskytu vysoce patogenního viru H5N1. Případ v Británii se týkal nemocného dovezeného papouška, který byl v karanténě. Nebyl potvrzen přenos ptačí chřipky tažnými ptáky.
Je potřeba připomenout, že k nakažení člověka v místech, kde se ptačí chřipka vyskytne může dojít, ale jedině přímým kontaktem s nemocnými ptáky – drůbeží, především při manipulaci s nimi, s jejich peřím, při kuchání, kontaktu s podestýlkou a trusem. Podle zkušeností jsou nejcitlivějšími skupinami obyvatel děti a starší osoby. Při hodnocení situace je však potřeba vzít v úvahu místní životní styl a způsob chovu drůbeže.
Je nutné vzít v úvahu, že při kuchyňské úpravě se při teplotě minimálně 70 °C případně kolem 100 °C, virus destruuje. Je potřeba připomenout, že v ČR neexistuje možnost kontaktu s ptákem nakaženým aviární influenzou. V ČR nebyl dosud diagnostikován ani jeden případ nízko, ani vysoce patogenní ptačí chřipky.
SVS ČR, 10.01.06
Státní veterinární správa ČR mezinárodní situaci pečlivě monitoruje a jakýkoli podezřelý úhyn většího množství volně žijících ptáků je zaznamenáván a ptáci jsou vyšetřováni. Dosud však na území ČR žádný nemocný pták nebyl zjištěn a nebylo ani vysloveno podezření. Na zasedání odborníků v Bruselu 9.1.06 bylo konstatováno, že na území EU se nevyskytl případ výskytu vysoce patogenního viru H5N1. Případ v Británii se týkal nemocného dovezeného papouška, který byl v karanténě. Nebyl potvrzen přenos ptačí chřipky tažnými ptáky.
Je potřeba připomenout, že k nakažení člověka v místech, kde se ptačí chřipka vyskytne může dojít, ale jedině přímým kontaktem s nemocnými ptáky – drůbeží, především při manipulaci s nimi, s jejich peřím, při kuchání, kontaktu s podestýlkou a trusem. Podle zkušeností jsou nejcitlivějšími skupinami obyvatel děti a starší osoby. Při hodnocení situace je však potřeba vzít v úvahu místní životní styl a způsob chovu drůbeže.
Je nutné vzít v úvahu, že při kuchyňské úpravě se při teplotě minimálně 70 °C případně kolem 100 °C, virus destruuje. Je potřeba připomenout, že v ČR neexistuje možnost kontaktu s ptákem nakaženým aviární influenzou. V ČR nebyl dosud diagnostikován ani jeden případ nízko, ani vysoce patogenní ptačí chřipky.
SVS ČR, 10.01.06
Zdroj: AgroNavigator
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A