Potravinářská inspekce zjistila v restauracích tři případy klamání spotřebitele o původu hovězího masa a desítky případů absence nabývacích dokladů
11.2.2019
Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem se Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) intenzivně věnuje kontrolám této komodity v obchodní síti i v provozovnách společného stravování (restaurace, hospody, bistra), kde mimo jiné ověřuje zejména pravdivost deklarovaných údajů o původu masa i korektní způsob uvádění informací pro spotřebitele. Pozornost zaměřuje také na kontrolu nabývacích dokladů a prověřuje, zda nejsou uváděny na trh potraviny neznámého původu. Ke dnešnímu dni inspekce realizovala více než 1 100 kontrol.
Kontrolní výsledky od počátku kauzy naznačovaly, že jsou provozovatelé potravinářských podniků, jde-li o uvedenou komoditu, obezřetnější, avšak aktuální výsledky intenzivní kontroly napříč všemi kraji ČR ukazují, že se případy klamání spotřebitele o původu masa objevují a v pořádku není ani stav kontroly dokladů prokazujících původ a dosledovatelnost masa.
Ve 3 případech došlo ke klamání spotřebitele o zemi původu masa:
- Restaurace Mexita Hradec s.r.o., Velké náměstí 148/11, Hradec Králové. Kontrolovaná osoba místo masa z Argentiny v pokrmu „Argentinská roštěná - 200 g STEAK RIB EYE Z MLADÉHO BÝČKA“ nabízela potravinu vyrobenou z masa původem z Brazílie.
- PIZZERIE CIAO – CIAO s.r.o., Teplická 365/60, Děčín. V nabídce pro spotřebitele bylo deklarováno "CARNE DI MANZO - CHLAZENÉ HOVĚZÍ MASO ARGENTINA", ačkoli maso určené k jeho přípravě bylo původem z Brazílie.
- NATIONAL RESTAURANT s.r.o., Nehrova 26/3a, Mariánské Lázně 353 01. Pokrm označený jako „Carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové s listy rukoly a parmazánovými lupínky“ obsahoval dle deklarace na obalu maso původem z Nizozemska.
V celkem 48 případech nebyli provozovatelé v průběhu kontroly schopni předložit nabývací doklady k použitým surovinám a byli vyzváni k jejich dodatečnému předložení. Z následně dodaných nabývacích dokladů bude dále možné posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce pro spotřebitele a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný.
Ve dvou provozovnách bylo skladované maso na místě vyhodnoceno jako nevhodné k lidské spotřebě (maso s prošlým datem použitelnosti a zkažené maso) a inspektoři nařídili zákaz jeho uvádění do oběhu.
S kontrolovanými osobami bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.
8. 2. 2019
Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy ze dne 8. 2. 2019:
Pražští hygienici kontrolují sledovatelnost a značení masa v pražských restauracích
Maso dovážené z Polska, používané ve vybraných luxusních pražských restauracích, v těchto dnech kontroluje také Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“). „Reagujeme na informace z médií, podle kterých některé restaurace nabízejí maso z Polska, ale přitom ho vydávají za argentinské,“ vysvětluje důvody kontrol MUDr. Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví HSHMP. „Do včerejška jsme zkontrolovali čtyři restaurace, které se specializují na podávání hovězího masa“ doplňuje.
Prozatím pražští hygienici, v rámci prováděných kontrol, závažné nedostatky neshledali. Ve všech případech disponovalo maso řádným značením včetně příslušných dodacích listů. Dvě restaurace původ masa na jídelních lístcích neuváděly. Další dvě původ masa na jídelníčku uvedly, nicméně jedna z nich měla na etiketě výrobku uveden jako zemi původu masa jiný jihoamerický stát než ten, který uváděla na tištěném jídelním lístku přímo v restauraci, a také na menu zveřejněném na webových stránkách podniku. Tato kontrola však prozatím ze strany HSHMP není dokončena. V okamžik kontroly totiž na místě nebyl přítomen provozovatel daného podniku.
Jednou pražští hygienici v restauraci zjistili řádně značené hovězí maso původem z Polska, předloženy byly i dodací listy. Přesto, v rámci předběžné opatrnosti, předali toto zjištění na vědomí Státní veterinární správě ČR, Městské veterinární správě v Praze.
Požadavky na značení masa vycházejí z požadavků Evropské legislativy a spotřebitel se může s jejich zněním seznámit na webových stránkách SVS:
https://www.svscr.cz/zivocisne-produkty/povinne-oznacovani-puvodu-u-masa/
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A