Hořčice „Caliente“ - zelené hnojení i biofumigant
13.12.2005
Odrůda Caliente 119 byla vytvořena křížením hořčice sareptské (Brassica juncea) a hořčice bílé (Sinapis alba). Pomáhá zachycovat a udržovat dusík v půdě. Hořčice sareptská (Brassica juncea) produkuje glukosinoláty a hořčice bílá (Sinapis alba) produkuje enzym zvaný myrosináza. Tyto dvě rostliny jsou pěstovány jako krycí plodiny, jsou sečeny, aby se macerovaly jejich buňky a pak jsou zapravovány do půdy, kde se smísí, aby vytvořily aktivní látku izothiokyanát.
Tak proč se trápit s krycí plodinou Caliente? Existuje několik důvodů včetně toho, jak ušetřit peníze, potlačit háďátka a plevely a zlepšovat fyzikální vlastnosti ornice.
Pěstování hořčice Caliente jako krycí plodiny není úplně jednoduché. Výsevek by měl být cca 22,4 kg/ha. Při pěstování v pokusech se nejlepší reakce vyskytla při aplikaci aspoň 56 kg dusíku na ha. Dobré porosty by měly být zakládány při použití obilního secího stroje nebo setí na široko. Jistý pěstitel ve východním Tennessee sil na široko výsevek 22,4 kg/ha, aplikoval 112 kg dusíku na ha v polovině dubna a za šest týdnů sekal porost při výšce rostlin 90 cm.
Když byla hořčice Caliente byla hnojena 56 kg dusíku na ha v Monterey County v Kanadě, pěstitelé znovu získali 246 – 291 kg dusíku na ha. Výhodou u hořčice je to, že uvolňuje rezervní dusík poněkud rychleji při srovnání s krycími zrninami.
Hořčice jako krycí plodina může být seta vždy, když teplota půdy je vyšší než 4,5 ºC, ale pěstitel by se měl vyvarovat velmi chladných období, protože tato plodina má pomalejší rychlost růstu a může být zlikvidována nízkými teplotami (nižší než – 6,5 ºC). Když semeno dozraje do optimální tvrdosti, může se vysemenit a stát se plevelem. Během teplejší sezóny může přejít z květu do tvrdého semene ve dvou týdnech, proto musí pěstitelé věnovat péči tomu, aby posekali a zaorali tuto krycí plodinu ještě před vytvořením tvrdého semene.
Je nutné dostatečně zdůraznit potřebu správného množství dusíku, aby se stimuloval růst a velká produkce biomasy. Dalším bodem, který je třeba objasnit, je způsob sekání, který dokonale zmaceruje plodinu a rozruší co možná nejvíc buněk, které uvolní biofumiganty. Nakonec musí pěstitelé dokonale zapravit rostlinný materiál do vlhké půdy pro dobré fumigační působení.
<
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem