Jíte-li BIO, investujete do svého zdraví i do ochrany přírody!

13.12.2005

Nepotřebovali jsme zákony zakazující přidávání škodlivých chemických látek do potravin ani do půdy při pěstování zeleniny. Dnes je všechno jinak. Potravinářský průmysl začal úzce spolupracovat s chemickým průmyslem  a zemědělci a zpracovatelé vymysleli mnoho způsobů, jak nabídnout zákazníkovi co nejnižší cenu potravin. Výsledkem jsou levné potraviny zatížené škodlivými pesticidy, zničená půda i spodní voda a zvířata, která nemají nárok na přirozený život. Mnoho lidí se s tímto systémem neztotožnilo, a právě proto vzniklo ekologické zemědělství a potraviny se značkou bio. 

 

Bio není jenom zrní

Téměř denně se setkávám s lidmi a často slýchávám: „Můj manžel nechce jíst biopotraviny, prý, že není žádný králík…“, „Bio maso? Myslíte to sójové?“, „Víte, mně se ta myšlenka líbí, ale raději kupuji ty normální potraviny, nechceme být žádní extrémisti“,  „Já jsem zdravý, já nepotřebuji biopotraviny.“  Cítím a trápí mě, že značka bio je v Čechách stále vnímána jako synonymum pro extremizmus, vegetariánství nebo makrobiotiku. Kvalitu bio ale může mít jakákoli potravina, tedy samozřejmě obilniny, luštěniny, ale i mléko a sýry, kvalitní celozrnné i bílé těstoviny, maso, zelenina, ale i pochoutky, jako je  biokečup, biokukuřičné chipsy, biovíno z ekologické vinice nebo biošunka. Vždy jsou to potraviny zcela přírodní, které musí pocházet z ekologického zemědělství. Znamená to, že tyto potraviny neobsahují  škodlivé pesticidy, hormony, minerální hnojiva ani žádná chemické barviva,  vůně a konzervanty. Zvířata v ekologickém zemědělství jsou  chována v souladu se svými přirozenými potřebami. Nesmí se chovat ve velkochovech, musí mít dostatek prostoru a přirozenou potravu. Všechny biopotraviny jsou vyrobeny podle Zákona o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2092/91. Biopotravina musí samozřejmě splňovat i všechny požadavky na bezpečnost a zdravotní nezávadnost podle Zákona o potravinách.

 

Bio a vaše zdraví  

Na světě již existuje mnoho studií, které prokazují pozitivní dopad biopotravin na zdraví či vyšší obsah vlákniny, minerálů a vitaminů. Samozřejmě pozitivní je, že pokud člověk jí bio, nekonzumuje zbytečnou chemii – dle studií sní každý z nás průměrně ročně v běžných potravinách 2,5–4 kg chemických látek, což je velká zátěž pro celý organizmus, imunitní systém a zejména pro játra a ledviny. Je alarmující, že po 30 letech od zákazu DDT (DDT je prudce jedovatý pesticid, který se plošně používal a byl zakázán již před více než 30 lety), se stále vyskytuje v našem jídle – v mléce a mléčných výrobcích byly v roce 2002 pozitivní nálezy  pesticidů v 91,1 % případů, zbytky DDT obsahovalo 71,4 vzorků mléka a 95 % vzorků másla. Čím dál více mezinárodních studií poukazuje na to, že pesticidyZdroj: AgroNavigator

Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.12.
Počasí na den 21.12.
0°C / 3°C

22.12.
Počasí na den 22.12.
0°C / 5°C

23.12.
Počasí na den 23.12.
-2°C / 3°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A