Vliv biopotravin na zdraví
13.12.2005
Je naprosto zřejmé, že biopotraviny jsou zdravější díky tomu, že byly vyprodukovány bez vstupů rizikových látek a že obsahují výrazně více vlákniny, méně přídatných cukrů, tuku a aditiv, což má nesporně pozitivní vliv na kvalitu jich samých, na lidské zdraví i na životní prostředí.
Ve světě (u nás bohužel nikoli) existuje již mnoho studií, které potvrzují pozitivní dopad biopotravin na zdraví. Například v Marseille ve Francii byl po dobu 16 let srovnáván výskyt onemocnění u 462 lidí, kteří konzumovali biopotraviny, s průměrem lidí, kteří požívali konvenční produkty. Zjistilo se, že krčními chorobami trpěli konzumenti biopotravin o 62 % méně, u chorob plic to bylo o 91,8 % méně, chřipek o 75 %, chorob zažívacího traktu o 70 % a nemocí páteře o 63 % méně. Jsou známy i výsledky dánského výzkumu, který prokázal o polovinu vyšší výskyt spermií u mužů konzumujících biopotraviny.
Pokud jde o obsah vitaminů a minerálních látek, z výsledků srovnávacích výzkumů kvality bio a konvenčních potravin vyplývá, že bioprodukty mají více vitaminů a minerálů, což souvisí s vyšším obsahem sušiny. 41 studií potvrdilo, že biozelenina má vyšší obsah vlákniny, minerálních látek i vitaminů. Např. vitaminu C obsahuje o 27 % více, hořčíku o 29 % a železa o 21 %. (Zdroj: Nutrition Duality od Organic Versus Conventional Fruits, Vegetables and Grains – The Journal of Alternative and Complimentary Medicíně, roč. 7, č. 2, 2001, 161–173, V. Worthington, 2001).
Mgr. J. Průšová, Mgr. H. Zemanová: Biopotraviny – spotřebitelské otázky a odpovědi, PRO-BIO Liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Praha, 2004.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A