Zelím proti chřipce?
13.12.2005
Prodej korejského pokrmu kimchi (čínské zelí fermentované za přítomnosti kyseliny mléčné při nízkých teplotách, s přídavkem směsi koření, obsahujícího zejména červenou papriku, česnek, zázvor, zelenou cibuli a ředkvičky, ) se výrazně zvýšil poté, co vědci zjistili, že v tomto jídle přítomné bakterie mléčného kvašení mohou napomáhat v boji proti ptačí chřipce. První výsledky výzkumu, zveřejněné v únoru t.r. rovněž přispěly ke zvýšení zájmu o evropskou verzi tohoto jídla– kysaného zelí. Pracovníci z Seoul National University testovali patentovaný kmen mléčných bakterií získaných z kimchi na drůbeži s virem ptačí chřipky a zjistili, že 11 z 13 nakažených kusů se z choroby vyléčilo. Experiment byl poté opakován v rámci rozsáhlé studie na korejské drůbeží farmě s minimálně 200 000 kuřaty, která byla krmena filtrátem kultury bakterií Leuconostoc Kimchii. Preparát je od srpna dodáván farmářům. Zvýšený zájem o kimchi po celé Asii naznačuje, že řada spotřebitelů se domnívá, že kimchi může chránit před nákazou virem ptačí chřipky i člověka. Podle korejského ministerstva zemědělství vzrostl export kimchi v letošním roce v porovnání s prvními devíti měsíci loňského roku o 226 tun na celkových 28 380 tun. Tchajwanský import vzrostl o 72 %, Malajsie dováží o 150 % více. Účinky bakterií dosud ale nebyly testovány na ptačí chřipku u lidí. V laboratorních podmínkách ale údajně vykazují „velmi silný účinek“ proti humánní chřipce. Dosud nebyla vyřešena otázka mechanismu působení těchto bakterií, a stejně tak korejští výzkumníci konstatují, že výzkum nemůže být použit k demonstraci podobných příznivých účinků běžného kysaného zelí, protože není známo, jaký druh mléčných bakterií se nachází v kysaném zelí, a ne všechny filtráty kultur mléčných bakterií vykazují stejný účinek. Účinek je zřejmě specifický pro určitý kmen. Bez ohledu na to, zda kysané zelí působí proti ptačí chřipce nebo ne, má tento pokrm řadu dalších příznivých zdravotních účinků, včetně protirakovinné aktivity, a je rovněž bohatým zdrojem vitaminů. Nedávný výzkum kyselého zelí prováděný polskými a americkými vědci ukázal, že tento pokrm může přispívat ke snižování rizika rakoviny prsu u polských imigrantů
http://www.foodnavigator.com/news/ng.asp?n=63932-kimchi-sauerkraut-bird-flu
http://www.foodnavigator.com/news/ng.asp?n=63932-kimchi-sauerkraut-bird-flu
Zdroj: AgroNavigator
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem