Česnekový extrakt možnou prevencí srdečních onemocnění
13.12.2005
Česnekový extrakt
Aged Garlic Extract obchodní značky Kyolic vyrábí unikátním, patentovaným postupem společnost
Wakunaga. Stroužky česneku organicky pěstovaného bez použití herbicidů, pesticidů či umělých hnojiv, se nejprve čistí a krájí na plátky, potom se za přísně kontrolovaných podmínek skladují v tancích z nerez oceli a ponechají přirozeně stárnout (zrát) bez zahřívání po dobu dvaceti měsíců. Při tomto procesu dochází ke konverzi štiplavých a nestabilních organosírových sloučenin na jemné, účinné, stabilní, bezpečné a biologicky využitelné složky, včetně sirných aminokyselin, které dodávají preparátu Kyolic zdraví prospěšné vlastnosti. V předchozí klinické studii autoři prokázali, že denní podávání značkového česnekového extraktu
Kyolic inhibuje agregaci krevních destiček u zdravých osob. V další studii provedené před dvěma roky bylo zjištěno, že rovněž redukuje oxidační stres u kuřáků, kteří jsou vysoce rizikovou skupinou srdečních onemocnění. Kardiovaskulární onemocnění jsou ovlivněna řadou faktorů, a proto byl následující výzkum zaměřen na zjišťování, které z nich česnek ovlivňuje. Bylo konstatováno že česnekový extrakt napomáhá u krevních destiček snižovat jejich „přilnavost“, čímž se snižuje šance na tvorbu sraženin. Mechanismus působení je zřejmě obdobný jako u aspirinu. Pravděpodobně se jedná o působení na receptory destiček, které se určitým způsobem mění nebo pokrývají extraktem, což může zabraňovat vázání molekul s výslednou agregací. Nejnovější klinická studie se proto zaměřuje na ověření mechanismu inhibice agregace destiček a uplatnění česnekového extraktu jako prostředku pro prevenci srdečních záchvatů. In vitro již bylo prokázáno, že některé složky extraktu mají synergické účinky na shlukování destiček. Na rozdíl od jiných česnekových produktů, v nichž je standardizováno množství přítomného allicinu, je v česnekovém extraktu Kyolic standardizován SAC (S-allyl cystein), což je ve vodě rozpustná sloučenina obsahující síru.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?id=63668
Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A