Potravinářská inspekce zjistila falšované rybí prsty
15.5.2017
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Iceland Czech a.s., aby neprodleně stáhla z tržní sítě nevyhovující potravinu Birds Eye - Křupavé rybí prsty – „Made with 100% fish fillet“ v balení 224g, s označením data minimální trvanlivosti do: 07/2018, označení šarže: 61-02 A L7010CL066, prodávající: IGLU a.s., č.p. 408, 330 02 Dýšina, ČR. Země původu: neuvedena, veterinární ovál: DE HB 00145 EC.
Výrobce na obalu v ČJ mj. uvedl: „Složení: mleté rybí maso (62%)“. Analýza provedená v laboratoři SZPI ale potvrdila podíl rybího masa ve výrobku ve výši 49% a informace na obalu potraviny tak uváděla spotřebitele v omyl.
Dále laboratorní analýza prokázala přítomnost na obalu ČJ neuvedených alergenních látek, konkrétně mléčné bílkoviny a hořčice. Zákon přitom výrobcům ukládá vyznačit přítomnost všech alergenních látek na obal tak, aby nedošlo k nevědomé konzumaci osobou s alergií nebo intolerancí na danou látku.
Inspektoři potravinu odebrali v provozovně Iceland Czech a.s., Leopoldova 16/2138 v Praze a na základě laboratorních protokolů nařídili stáhnout předmětnou šarži potraviny z celé tržní sítě. SZPI zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty.
Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí,tel.: +420 542 426 633
Zdroj: SZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A