Kuřecí maso z Polska obsahovalo salmonelu
8.2.2017
Tisková zpráva SVS ze dne 7. 2. 2017.
Na českém trhu se objevila zásilka 3,6 tun chlazeného kuřecího masa původem z Polska, obsahujícího bakterie Salmonella Enteritidis. Státní veterinární správa (SVS) obdržela tuto informaci prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. V rámci došetřování případu bylo zjištěno, že maso v ČR prodávala jako nebalené ve své prodejně v Jablonci nad Nisou firma Karapetjan s.r.o. Přestože vzhledem k datu spotřeby (31. 1. 2017) již není maso v tržní síti, může se část inkriminované šarže nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Státní veterinární správa proto považuje za vhodné na tuto skutečnost veřejnost upozornit.
Identifikace výrobku:
- kuřecí prsní řízky chlazené, nebalené, prodávané ve dnech 25. – 27. 1. 2017
- kuřecí spodní stehna chlazená, nebalená, prodávaná ve dnech 25. – 27. 1. 2017
- kuřecí stehna chlazená, nebalená, prodávaná 25. 1 a 27. 1. 2017
místo prodeje: Řeznictví a uzenářství Karapetjan s.r.o., Dolní náměstí 612/10, 466 01 Jablonec nad Nisou
V době kontroly provedené úředními veterinárními lékaři bylo v mrazírně prodejny uloženo celkem 1 263 kg kuřecího masa z uvedené zásilky v mražené formě a bude zlikvidováno v asanačním podniku. Zákazníci, kteří by maso z uvedené zásilky měli náhodou doma ve svých mrazničkách, jej mohou vrátit v místě prodeje.
Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.
Mgr. Petr Pejchal
tiskový mluvčí SVS
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A