Biopotraviny a způsob zpracování
7.12.2005
Při výrobě biopotravin jsou vyloučeny postupy genových technologií v jakékoli formě a ošetření ionizujícím zářením. Zákonem o ekologickém zemědělství je zakázáno i bělení a mikrovlnný ohřev.
Povoleno naopak je: mechanické zpracování (tj. mletí, drcení, stloukání, prosévání, třídění, lisování, mačkání, homogenizace), tepelné zpracování (odpařování, vaření, sušení, pečení, pasterace, sterilace, extruze), uzení bez použití chemikálií, filtrace, čiření, dekantace, chlazení, mražení, lyofilizace, fermentace, síření u vína, emulgace, extrakce vodou, parou a alkoholem, destilace.
Pokud se zpracovatelé bioproduktů rozhodnou zárovně i pro výrobu konvenčních potravin, musejí svou souběžnou výrobu časově a prostorově oddělit a zajistit identifikaci výrobních dávek. Je to např. běžné u velkých zpracovatelů mléka, kde lze najít dvě samostatné a oddělené zpracovatelské a výrobní linky.
Zdroj: Mgr. J. Průšová, Mgr. H. Zemanová: Biopotraviny – spotřebitelské otázky a odpovědi, PRO-BIO Liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Praha, 2004.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A