Kandované ovoce obsahovalo neuvedené přídatné látky

9.12.2016

Vzhledem k vrcholící poptávce po kandovaném ovoci v předvánočním období potravinářská inspekce zveřejňuje výsledky mnohaměsíční průběžné kontrolní akce tohoto sortimentu. Kandované ovoce spotřebitelé považují za prospěšnou cukrovinku a je často nabízena zejména dětem. Inspekce proto hodnotila bezpečnost a jakost kandovaného ovoce s důrazem na prověření správnosti označení přídatných látek a prověření případné přítomnosti konzervantů - mj. oxidu siřičitého, kyseliny sorbové, kyseliny benzoové - a nepovolených syntetických barviv.

Inspektoři na základě posouzení rizika odebrali u výrobců, distributorů a v tržní síti 14 vzorků. Přítomnost nepovolených syntetických barviv a konzervantů analýza u žádného vzorku nezjistila. U tří vzorků ale rozbor potvrdil přítomnost na obalu neuvedené přídatné látky, jednalo se o kyselinu sorbovou, brilantní modř a allura červeň. Přestože šlo o látky, které jsou pro daný sortiment povolené, jejich neuvedení na obalu je porušením evropského nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (1169/2011). Nevyhovující vzorky inspektoři odebrali u kontrolovaných osob Lidl Česká republika V.O.S., CBA NUGET s.r.o. a Ivan Starý, Ústí nad Labem.

Přehled všech hodnocených vzorků včetně identifikace nevyhovujících zjištění je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Zdroj:  SZPI


Zdroj: szpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A