Kandované ovoce obsahovalo neuvedené přídatné látky
9.12.2016
Vzhledem k vrcholící poptávce po kandovaném ovoci v předvánočním období potravinářská inspekce zveřejňuje výsledky mnohaměsíční průběžné kontrolní akce tohoto sortimentu. Kandované ovoce spotřebitelé považují za prospěšnou cukrovinku a je často nabízena zejména dětem. Inspekce proto hodnotila bezpečnost a jakost kandovaného ovoce s důrazem na prověření správnosti označení přídatných látek a prověření případné přítomnosti konzervantů - mj. oxidu siřičitého, kyseliny sorbové, kyseliny benzoové - a nepovolených syntetických barviv.
Inspektoři na základě posouzení rizika odebrali u výrobců, distributorů a v tržní síti 14 vzorků. Přítomnost nepovolených syntetických barviv a konzervantů analýza u žádného vzorku nezjistila. U tří vzorků ale rozbor potvrdil přítomnost na obalu neuvedené přídatné látky, jednalo se o kyselinu sorbovou, brilantní modř a allura červeň. Přestože šlo o látky, které jsou pro daný sortiment povolené, jejich neuvedení na obalu je porušením evropského nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (1169/2011). Nevyhovující vzorky inspektoři odebrali u kontrolovaných osob Lidl Česká republika V.O.S., CBA NUGET s.r.o. a Ivan Starý, Ústí nad Labem.
Přehled všech hodnocených vzorků včetně identifikace nevyhovujících zjištění je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A