Přísná legislativa EU pro ochratoxin A a patulin v potravinách

7.12.2005

      Co se týká mykotoxinů, evropské nařízení č. 1425/2003 určuje maximální schválené koncentrace patulinu (nenasycený lakton obvykle izolovaný z jablek a jejich produktů – středně toxický metabolit některých druhů parazitujících hub) u produktů vyrobených z jablek (mošt, šťáva, kompoty atd.), a také doporučuje maximální koncentrace pro dětskou stravu. Další nařízení č. 455/2004 potvrzuje posledně zmíněnou.

     U ochratoxinu A (OTA), jehož koncentrace byly již stanoveny u obilovin, obilninových produktů a hroznů, specifikuje nařízení č. 683/2004 maximální schválené koncentrace pro dětskou stravu na základě obilovin a pro léčebnou dětskou stravu. Nařízení č. 123/2005 stanovuje maximální schválené koncentrace u vína, vinných produktů a pražené kávy a také poukazuje, bez stanovení limitů, na několik dalších produktů včetně piva a další sušené plody (kromě hrozinek).  

 

Phytoma, 2005, č. 585, s. 30–31

Zdroj: AgroNavigator
Autor: Agronavigátor

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.02.
Počasí na den 04.02.
-4°C / 3°C

05.02.
Počasí na den 05.02.
-5°C / 4°C

06.02.
Počasí na den 06.02.
-2°C / 2°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A