Změna v předpisu ES o dusičnanech
7.12.2005
Nařízením ES 1822/2005 se upravuje nařízení 466/2001, v němž se uvádějí mj. i požadavky na obsah dusičnanů. Dosud platilo, že od začátku dubna do konce října musí čerstvý špenát splňovat přísnější požadavky (2500 mg/kg) a od začátku listopadu do konce března se připouštěla vyšší hladina (3000 mg/kg). Vzhledem k tomu v průběhu října se podle výsledků monitoringu vyskytovalo časté překračování stanoveného limitu, a vzhledem k tomu, že u salátu byl přechod na vyšší (zimní) limit stanoven již od 1. října, byl tento termín schválen i pro špenát.
Nové nařízení dále povoluje výjimku pro hladinu dusičnanů v čerstvém zimním salátu vypěstovaném a určeném ke spotřebě ve Velké Británii, Irsku a Francii.
Kromě toho se do nařízení 466/2001 doplňuje ustanovení o povinnosti členských států monitorovat a ohlašovat Komisi každoročně do 30. 6. skutečné obsahy dusičnanů v těch druzích zeleniny, u nichž dochází k větší kumulaci dusičnanů (především u listové zeleniny).
Official Journal, L 293, 9. 11. 2005, s. 11
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A