Na Dni regionálních potravin Libereckého kraje se představili vítězové soutěže
22.9.2016
Den regionálních potravin Libereckého kraje byl i letos vyvrcholením soutěže Regionální potravina Libereckého kraje. Letošní vítězové soutěže si svá ocenění slavnostně převzali z rukou náměstka ministra zemědělství Aleše Kendíka. Tato prodejní a prezentační výstava se konala po celý čtvrtek na náměstí Dr. E. Beneše před libereckou radnicí. Značka Regionální potravina je zárukou místního regionálního původu, letos se o ni v daném kraji ucházelo 93 produktů od 27 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, silné zastoupení bylo v kategoriích Masné výrobky tepelně opracované, Sýry včetně tvarohu a Alkoholické a nealkoholické nápoje.
“Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy již sedmým rokem.Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim uspět na trhu s jejich výrobky,“představil soutěž Aleš Kendík z Ministerstva zemědělství.
Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.Certifikát Regionální potravina Libereckého kraje získalo celkem devět výrobků. Podle předsedy komise Jindřicha Fialky, ředitele Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství, je velmi potěšitelný zvýšený zájem výrobců, kterých se v letošním ročníku přihlásilo značné množství. „Vysoce hodnotím úroveň výrobků, které byly posuzovány v kategoriích pekařské či mléčné výrobky. Žadatelé se velmi dobře vypořádali s pravidly pro označování výrobků a čím dál častěji používají názvy spojené s regionem," dodal J. Fialka.
„Letošní sedmý ročník soutěže v Libereckém kraji byl v mnohém výjimečný. Například přihlášených výrobků bylo nejvíc od počátku soutěže a poprvé za dobu trvání soutěže získaly značku Regionální potravina výrobky ve všech devíti kategoriích. Co mě osobně hodně potěšilo, že se letos přihlásilo mnoho nových výrobců, kteří uspěli v šesti z devíti kategorií. Dva výrobci pak získali značku pro svůj další výrobek. Při prezentacích oceněných výrobků po celém kraji jsem zaznamenala, že se soutěž a značka Regionální potravina dostává do povědomí spotřebitelů, kteří se k nám opakovaně vrací. Zajímají se nejen o to, jak výrobek chutná, ale také o informace ohledně složení, výrobce a jiné, což potvrzuje, že se podařilo zvýšit prestiž značky nejen mezi výrobci, ale i spotřebiteli,“uvedla k soutěži regionální koordinátorka Vladimíra Pachlová.
K udělení značky Regionální potravina Libereckého kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:
| Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | DEBRECÍNKA KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | JELENÍ KLOBÁSA FOLDA, s.r.o. |
3. | Sýry včetně tvarohu | BIO OVČÍ TVAROH TUČNÝ Mgr. Jana Rosenbaumová |
4. | Mléčné výrobky ostatní | FILOUNSKÉ BIO PODMÁSLÍ KYSANÉ Martin Šourek |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | CELOZRNNÝ KOLÁČ SE SEZÓNNÍM OVOCEM Koláčkova pekárna s.r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | MIKULŮV MRAK Mikula Turnov, s.r.o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | SVĚTOBĚŽNÍK JC CIMRMANŮV 12°SVĚTLÝ LEŽÁK Pivovar Příchovice s.r.o. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | ČESKÝ ČESNEK Z PODKRKONOŠÍ Jan Hradecký |
9. | Ostatní | OVOCNÝ SORBET LEDA OSTRUŽINA David Stárek |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Vladimíra Pachlová - Regionální agrární rada Libereckého kraje
Mobil: +420 774 440 567
E-mail: info@apic.cz
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A