Chov prasat a životní prostředí
30.11.2005
.
Na mezinárodním jednání o ”zelené” výrobě vepřového masa konaném ve Francii byly uvedeny výsledky 4letého výzkumného programu Porcherie verte programme. Důležitým podnětem pro zahájení programu v roce 2001 bylo zlepšení spolupráce mezi různými organizacemi, které se zabývaly problematikou výroby vepřového masa. Do výzkumu byly zahrnuty instituce, výzkumné organizace, státní agentury z oblasti zemědělství a životního prostředí, profesní a soukromé instituce, neziskové organizace a společnosti. Okolo 90 vědců bylo angažováno do 52 výzkumných akcí realizovaných v letech 2001–2005.
Z průzkumu směrnic týkajících se životního prostředí v Dánsku, Francii, Nizozemsku a Španělsku dospěli vědci k závěru, že v EU existuje mnoho různých přístupů k řešení dopadu výroby prasat na životní prostředí.
V rámci výzkumu se zjišťovalo následující:
- ochota spotřebitele platit více za maso vyrobené v podmínkách zohledňujících životní prostředí
- srovnávaly se systémy s podestýlkou a bez podestýlky
- vliv složení krmných dávek a jejich dopad na zatížení prostředí dusíkem.
- aplikace fytázy
- zatížení půdy zinkem a mědí.
Pig Intern., 35, 2005, č. 8, s. 6-9
Na mezinárodním jednání o ”zelené” výrobě vepřového masa konaném ve Francii byly uvedeny výsledky 4letého výzkumného programu Porcherie verte programme. Důležitým podnětem pro zahájení programu v roce 2001 bylo zlepšení spolupráce mezi různými organizacemi, které se zabývaly problematikou výroby vepřového masa. Do výzkumu byly zahrnuty instituce, výzkumné organizace, státní agentury z oblasti zemědělství a životního prostředí, profesní a soukromé instituce, neziskové organizace a společnosti. Okolo 90 vědců bylo angažováno do 52 výzkumných akcí realizovaných v letech 2001–2005.
Z průzkumu směrnic týkajících se životního prostředí v Dánsku, Francii, Nizozemsku a Španělsku dospěli vědci k závěru, že v EU existuje mnoho různých přístupů k řešení dopadu výroby prasat na životní prostředí.
V rámci výzkumu se zjišťovalo následující:
- ochota spotřebitele platit více za maso vyrobené v podmínkách zohledňujících životní prostředí
- srovnávaly se systémy s podestýlkou a bez podestýlky
- vliv složení krmných dávek a jejich dopad na zatížení prostředí dusíkem.
- aplikace fytázy
- zatížení půdy zinkem a mědí.
Pig Intern., 35, 2005, č. 8, s. 6-9
Zdroj: AgroNavigator
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A