Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - leden 2016
3.3.2016
Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v lednu 2016 významně ovlivnil růst cen obilovin o 2,4 %, brambor o 66,1 % a olejnin o 8,3 %.
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 93,5 %, ovoce vykázalo rovněž zvýšení, a to o 1,7 %.
V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly nárůst o 1,5 %. Ke zvýšení cen došlo u býků jatečných v živém o 0,5 %, u krav jatečných o 3,2 % a u telat jatečných v živém o 19,1 %. Pokles cen byl vykázán u prasat jatečných v živém o 6,8 %, u jalovic jatečných o 2,4 % a u mléka o 6,3 %.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 2,4 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 1,5 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 3,7 %, u pekařských výrobků a těstovin o 2,3 % a u mléčných výrobků o 6,2 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 5,0 % a u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 6,2 %.
Pokles průměrných cen u položek ‚konzumní chléb kmínový‘, ‚rohlík‘ a ‚minerální voda slazená‘ je v měsíci lednu 2016 z části ovlivněn změnou obsahu ceny mezi výrobcem a odběratelem. Na základě ‚Zákona ze dne 13. ledna 2016, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití‘ došlo u části výrobců k zahrnutí ročních bonusů do měsíčních cen. Předpokládá se, že tato změna proběhne postupně i u dalších výrobců v průběhu prvních 4 měsíců roku 2016.
Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,9 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 10,5 %, u masa o 2,1 %, u pekárenských výrobků, obilovin o 1,4 % a u olejů a tuků o 5,8 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u brambor o 53,8 %, u ovoce o 2,6 %, u zeleniny o 15,7 % a u ryb o 2,7 %.
Metodické vysvětlivky
Komentář
Tabulková část
Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží
Informace ze dne 1. 3. 2016 ke stažení
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh
28.11.2024
Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.
Počasí
02.12.
-1°C / 4°C
03.12.
0°C / 4°C
04.12.
0°C / 4°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A