Nezávislé testy na kvalitu jablečných moštů
15.2.2016
Ve spolupráci s Potravinářskou komorou a měsíčníkem Svět potravin byly otestovány také jablečné mošty, se kterými se spotřebitelé běžně setkávají na pultech obchodů. V testu bylo prověřeno devět různých druhů tuzemských i zahraničních moštů, dle české legislativy bychom je ale správně měli označit termínem ovocná šťáva. Na obalu tří hodnocených výrobků nalezneme logo KLASA. Konkrétně se jedná o výrobky Ovocňák 100 % jablko, Bohemia mošt 100 % jablko a Jablko čiré z našeho regionu. Testování moštů se ukázalo jako poněkud komplikované, protože kvalita vstupní suroviny v moštárnách se u jednotlivých šarží mění dle zpracovávaných jablek.
Testu byl podroben i jeden zástupce z Libereckého kraje, bohužel výsledky pro tento mošt nevyzněly příliš lichotivě.
celá zpráva včetně výsledků testů v příloze
Soubory ke stažení
-
Kontrola moštů s výsledky (2.96 MB)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A