Nezávislé testy na kvalitu jablečných moštů

15.2.2016

Ve spolupráci s Potravinářskou komorou a měsíčníkem Svět potravin byly otestovány také jablečné mošty, se kterými se spotřebitelé běžně setkávají na pultech obchodů. V testu bylo prověřeno devět různých druhů tuzemských i zahraničních moštů, dle české legislativy bychom je ale správně měli označit termínem ovocná šťáva. Na obalu tří hodnocených výrobků nalezneme logo KLASA. Konkrétně se jedná o výrobky Ovocňák 100 % jablko, Bohemia mošt 100 % jablko a Jablko čiré z našeho regionu. Testování moštů se ukázalo jako poněkud komplikované, protože kvalita vstupní suroviny v moštárnách se u jednotlivých šarží mění dle zpracovávaných jablek.

Testu byl podroben i jeden zástupce z Libereckého kraje, bohužel výsledky pro tento mošt nevyzněly příliš lichotivě.

celá zpráva včetně výsledků testů v příloze

Zdroj: SZIF
Autor: Vladimíra Pachlová

Soubory ke stažení

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A