Dopad živočišné výroby na životní prostředí
18.11.2005
Zvláštní význam mají pastviny a hospodaření na nich v rámci živočišné výroby. V oblastech s intenzivním chovem zvířat, jsou pastviny považovány za prostředek pro zmírnění a omezení znečištění. V prostředí, kde změny v živočišné výrobě vedly k omezenému využívání pastvin vzniká otázka, jak chránit krajinný ráz a udržitelnost lokálních krmných zdrojů.
Potenciální dopad chovu hospodářských zvířat na životní prostředí je spojen hlavně s intenzifikací chovu drůbeže, prasata a dojnic. Hlavní dopady jsou spojeny s ustájením zvířat, které vede k znečištění vzduchu a vody v souvislosti s emisí dusíku a fosforu z hnoje. Evropské země regulují potenciální znečištění řadou mechanismů.
V pastevních systémech, kde je znečištění dusíkem spojené s aplikací dusíkatých hnojiv, fungují legislativní opatření. Jejich aplikace pravděpodobně vede k tomu, že pro veřejnost jsou důležitější vlivy užívaných systémů v živočišné výrobě na kvalitu potravin a welfare zvířat než vlivy na vzduch a kvalitu vody.
Zatížení pastvin přežvýkavci může měnit strukturu a složení pastvin a mít potenciální dopad na biodiverzitu a produkci metanu (skleníkového plynu). Maximální zatížení pastvin v Evropě zohledňuje tuto možnost.
Liv. Prod. Sci., 96, 2005, č. 1, s. 3-128
Zdroj: AgroNavigator
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A