Šunky nejvyšší jakosti musely svou kvalitu prokázat

8.2.2016

V Praze dne 1. února 2016 - Za kvalitní šunky považujeme šunky nejvyšší jakosti, tedy šunky s vysokým obsahem čistých svalových bílkovin. Pro spotřebitele však častěji šunky s vysokým obsahem masa. Dvanáct šunek nejvyšší jakosti jsme ve spolupráci s Potravinářskou komorou a Světem potravin podrobili testu kvality. V testu byly také čtyři výrobky s označením KLASA - Zámecká šunka, Pražská šunka, Šunka Mandolína a Myslivecká šunka s divokým kořením. U posledních dvou jmenovaných výrobků vedl test k navržení přezkoumání jejich kvality dozorovým orgánem Státní veterinární správou (SVS). Výsledky testu, které si můžete prohlédnout níže, prokázaly u výrobků Šunka Mandolína a Myslivecká šunka s divokým kořením nižších množství čistých svalových bílkovin, než je stanoveno legislativou a nižší obsah masa než výrobce deklaruje na obale.

Standardem, který musí splnit všichni výrobci, pokud žádají o označení KLASA, jsou legislativně stanovené parametry prostřednictvím laboratorních rozborů, které dokládají.
I přes to jsou oceněné výrobky KLASA pravidelně po jejich udělení kontrolovány ze strany dozorových orgánů Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
I nezávislý test však může být podnětem k přezkoumání kvality oceněných produktů dozorovým orgánem, jako se tomu stalo v případě obou šunek. Hned po zjištění nevyhovujících výsledků byly výrobky Šunka Mandolína a Myslivecká šunka s divokým kořením přezkoumány ze strany SVS. Laboratorními rozbory z akreditované laboratoře byly zjištěny vyhovující výsledky v obou parametrech – čisté svalové bílkoviny i obsah masa. Samozřejmě bereme výsledky proběhlých kontrol velmi vážně a budeme i nadále bedlivě sledovat kvalitu oceněných šunek.
SZIF - O dbor administrace podpory kvalitních potravin www.eklasa.cz

Více informací

Zdroj: SZIF
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A