Porovnání množství chovu koz v Americe a v České republice

18.11.2005

Kozí maso obsahuje stejně bílkovin jako hovězí, ale méně tuku než maso kuřecí.
Nejvíce kozích farem má Texas, dále se rozšiřuje chov v Kentucky a v Tennessee.
V České republice se v roce 2005 počet chovaných kusů od 90. let opět snížil, naprostá většina je chována u chovatelů specializovaných na produkci a zpracování mléka, masná plemena se až na výjimky v Česku nechovají.
V 90. letech nastal nadějný nárůst stádových chovů, který ale brzy ustal. Příčinou byly potíže s odbytem mléka. V roce 2005 je v Česku kolem dvou desítek velkých chovů koz se 100 až 150 kusy.
Oproti nízkému počtu chovaných koz se výrazně zvyšuje chov ovcí. Chov ovcí se zcela transformoval z vlnařství na masnou produkci v době, kdy výrazně stoupá poptávka po skopovém mase v Evropské unii.

ŘEZNICKO/UZENÁŘSKÉ noviny, XIV, 18. října 2005, č. 5, s. 7

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.12.
Počasí na den 22.12.
0°C / 5°C

23.12.
Počasí na den 23.12.
-2°C / 3°C

24.12.
Počasí na den 24.12.
-4°C / 2°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A