Porovnání množství chovu koz v Americe a v České republice
18.11.2005
Kozí maso obsahuje stejně bílkovin jako hovězí, ale méně tuku než maso kuřecí.
Nejvíce kozích farem má Texas, dále se rozšiřuje chov v Kentucky a v Tennessee.
V České republice se v roce 2005 počet chovaných kusů od 90. let opět snížil, naprostá většina je chována u chovatelů specializovaných na produkci a zpracování mléka, masná plemena se až na výjimky v Česku nechovají.
V 90. letech nastal nadějný nárůst stádových chovů, který ale brzy ustal. Příčinou byly potíže s odbytem mléka. V roce 2005 je v Česku kolem dvou desítek velkých chovů koz se 100 až 150 kusy.
Oproti nízkému počtu chovaných koz se výrazně zvyšuje chov ovcí. Chov ovcí se zcela transformoval z vlnařství na masnou produkci v době, kdy výrazně stoupá poptávka po skopovém mase v Evropské unii.
Nejvíce kozích farem má Texas, dále se rozšiřuje chov v Kentucky a v Tennessee.
V České republice se v roce 2005 počet chovaných kusů od 90. let opět snížil, naprostá většina je chována u chovatelů specializovaných na produkci a zpracování mléka, masná plemena se až na výjimky v Česku nechovají.
V 90. letech nastal nadějný nárůst stádových chovů, který ale brzy ustal. Příčinou byly potíže s odbytem mléka. V roce 2005 je v Česku kolem dvou desítek velkých chovů koz se 100 až 150 kusy.
Oproti nízkému počtu chovaných koz se výrazně zvyšuje chov ovcí. Chov ovcí se zcela transformoval z vlnařství na masnou produkci v době, kdy výrazně stoupá poptávka po skopovém mase v Evropské unii.
ŘEZNICKO/UZENÁŘSKÉ noviny, XIV, 18. října 2005, č. 5, s. 7
Zdroj: AgroNavigator
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem