Na Dni regionálních potravin Libereckého kraje se představili vítězové soutěže
2.10.2015
TISKOVÁ ZPRÁVA
Na Dni regionálních potravin Libereckého kraje se představili vítězové soutěže
Liberec, 2. října 2015 – Den regionálních potravin Libereckého kraje byl i letos vyvrcholením soutěže Regionální potravina Libereckého kraje. Letošní vítězové soutěže si svá ocenění opět slavnostně převzali na této prodejní a prezentační výstavě, která se konala po celý pátek na náměstí Dr. E. Beneše před libereckou radnicí. Značka Regionální potravina je zárukou místního regionálního původu, letos se o ni v daném kraji ucházelo 53 produktů od 24 výrobců. O logo soutěžili výrobci v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky tepelně opracované.
Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy již šestým rokem. „Velmi potěšitelný je zvýšený zájem výrobců, kterých se v letošním ročníku přihlásilo větší množství. Vysoce hodnotím úroveň výrobků, které byly posuzovány v kategoriích pekařské či mléčné výrobky. Žadatelé se velmi dobře vypořádali s pravidly pro označování výrobků a čím dál častěji používají názvy spojené s regionem," uvedl předseda Ing. Jindřich Fialka, ředitel Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství ČR.
Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Certifikát Regionální potravina Libereckého kraje získalo celkem šest výrobků.
„Jsem na vítězství velice hrdý. Vždyť o značku, která je zárukou kvality a regionálního původu, bojovalo mnoho výrobců. Jsem rád, že jsme dokázali v tak silné konkurenci uspět. Vítězný Mikulův pecen je náš majstrštyk, na jeho receptuře jsme dlouho pracovali, aby byl bochník co nejlepší,“ řekl Jiří Mikula, pekař a majitel Pekárny a cukrárny Mikula.
Značku Regionální potravina Liberecký kraj 2015 obdržely tyto výrobky:
| Kategorie: | Oceněný výrobek a výrobce: |
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Ruprechtická bylinková klobása MASO RYDVAL s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé | neuděleno |
3. | Sýry včetně tvarohu | Tvaroh česnek pažitka Jiří Vrkoslav |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Jeřmanický smetanový zákys ZEMĚDĚLSKÁ FARMA K.E.K. s.r.o. |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Mikulův pecen Mikula Turnov, s.r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | neuděleno |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Vratislavický ALE Pivovar Vratislavice |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | BIO sterilovaný patizon Jan Verich |
9. | Ostatní | neuděleno |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 575 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Vladimíra Pachlová - Regionální agrární rada Libereckého kraje
Mobil: 420 774 440 567
Email: info@apic.cz
info@szif.cz
Soubory ke stažení
- Tisková zpráva ke stažení (83.3 kB)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem