Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - červen 2015
31.7.2015
Ceny výrobců v zemědělství se za červen 2015 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 10,6 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 9,9 %. Ceny živočišné výroby byly nižší o 11,6 %.
Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v červnu 2015 významně ovlivnil pokles cen obilovin o 12,5 %, brambor o 9,0 % a olejnin o 12,1 %.
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 5,8 % a ovoce vykázalo rovněž zvýšení o 18,4 %.
V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly vzestup o 2,7 %. Ke zvýšení cen došlo u býků jatečných o 2,6 %, u krav jatečných o 2,6 %, u jalovic jatečných o 2,7 % a u telat jatečných o 3,9 %. Pokles cen byl vykázán u mléka o 19,2 %.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 4,1 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 2,9 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 3,5 %, u pekařských výrobků a těstovin o 1,6 %, u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 8,3 % a u mléčných výrobků o 8,3 %. Ceny se zvýšily u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 4,1 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 0,6 %. K růstu cen došlo u brambor o 19,5 %, u ryb o 1,9 %, u pekárenských výrobků, obilovin o 0,1 %, u ovoce o 10,9 % a u zeleniny o 7,6 %. Naopak ke snížení cen došlo mléka, sýrů a vajec a u masa o 2,6 % a u olejů a tuků o 3,0 %.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotřebitelských cen potravinářského zboží je u pekařských výrobků a těstovin (pokles cen výrobců o 1,6 %), proti růstu spotřebitelských cen u pekárenských výrobků, obilovin o 0,1 %.
Metodické vysvětlivky
Komentář
Tabulková část
Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží
Grafická část
Graf 1 Pšenice potravinářská a mouka hladká
Graf 2 Brambory konzumní
Graf 3 Mladý býk (SEU) v JUT a hovězí maso zadní bez kosti
Graf 4 Prasata jatečná (SEU) v JUT a vepřová pečeně s kostí
Graf 5 Kuřata jatečná I. tř. j. a kuřata kuchaná
Graf 6 Mléko kravské a polotučné mléko
Informace ze dne 30. 7. 2015 ke stažení
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
26.11.
3°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A