Farmářské trhy se opět konají po celé republice
2.6.2015
jak vyplývá z Tiskové zprávy SVS ČR: Loni se nejčastější závady týkaly nedodržování stanovených teplot u nabízených potravin, nedostatečné ochrany zboží před kontaminací (hmyzem, hlodavci, atd.), nedostatečného přísunu pitné vody a nedostatečné sanitace. Jako další lze jmenovat například zboží neznámého původu, tedy bez dokladů o výrobci. Na některých trzích byly obdobné závady zjištěny opakovaně)
Pro kontrolu totiž nestačí pouze laický pohled na voňavou „domácí“ uzeninu, u níž nelze vyloučit, že je zakoupená v některém obchodním řetězci a doma jen zauzená. Z těchto důvodů je nutné zkontrolovat, zda je výrobce zaregistrován u Státní veterinární správy, zda má prodávané zboží průvodní doklady atd. V rámci trhů je kontrola prodeje potravin živočišného původu na území hlavního města ve výlučné kompetenci Městské veterinární správy v Praze, která získává informace o výrobcích prostřednictvím ostatních krajských veterinárních správ, v jejichž územní působnosti daný výrobce podniká.
Pro srovnání, za celý loňský rok bylo v České republice provedeno 473 kontrol farmářských trhů (v roce 2013 to bylo 398). Počet kontrol, u nichž byl zjištěn nějaký přestupek, se meziročně snížil. Zatímco v roce 2013 dosáhl 132, což představuje téměř jednu třetinu, loni to bylo 127, tedy zhruba jedna čtvrtina kontrol. Výjimkou tedy nejsou případy, kdy nepoctivý výrobce svými sice mnohdy na pohled přitažlivými, ale zdravotně závadnými potravinami ohrožuje spotřebitele.
V souvislosti s ochranou zdraví spotřebitele připomíná Státní veterinární správa „Desatero“ k prodeji na farmářských trzích
DESATERO STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY K PRODEJI
NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH
Krajská veterinární správa (KVS) dozoruje trhy konané na místě schváleném obcí, jejichž konání bylo obcí povoleno a příslušná krajská veterinární správa schválila provozovateli tržní řád, nebyl-li vydán formou nařízení obce
1. Chovatelé mohou prodávat produkty zvířat z vlastního chovu, které nebyly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném výrobním podniku a to za těchto podmínek:
- maso z drůbeže a králíků (musí být vykucháno, u králíků nesmí být oddělená hlava) maximálně z 10 kusů krůt, kachen nebo hus týdně a maximálně 35 kusů ostatní drůbeže nebo králíků týdně, maso musí být uloženo při teplotě maximálně 4 °C. Maso musí být čitelně označeno nápisem „Maso není veterinární vyšetřeno – určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele“
- syrové mléko a smetanu pomocí prodejního automatu (automat musí být registrován u KVS)
- čerstvá, a označená vejce s uvedením jména a adresy chovatele v maximálním množství 60 kusů jednomu konečnému spotřebiteli
- včelí produkty označené jménem, příjmením a adresou chovatele a u medu druhem a množstvím
- živé ryby (usmrcování a další opracování ryb musí být nahlášeno příslušné KVS 7 dní předem)
2. Je nepřípustné prodávat maso z domácí porážky provedené v hospodářství (mimo drůbeže a králíků) a výrobky z tohoto masa
3. Ostatní prodejci potravin a surovin živočišného původu musí zajistit, aby jimi prodávané potraviny a suroviny byly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném podniku. Jejich povinností je udržovat je při stanovených teplotách. Prodejce je povinen tuto teplotu kontrolovat
- 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře
- 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře
- 3 °C pro vnitřnosti
- 5 – 18 °C pro vejce (nekolísavá teplota)
- 4 – 8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené
- 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu)
- Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem
4. U potravin podle bodu 3 musí být prodávající vždy schopen na místě doložit původ produktů. Potraviny musí být označeny podle platné legislativy
5. Označení „domácí“ v názvu potraviny je nepřípustné
6. Prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné
7. Potraviny musí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek
8. Všechny předměty a zařízení, které přicházejí přímo do styku s potravinami, musí být čisté a nesmí představovat nebezpečí kontaminace, dopravní prostředky a nádoby používané pro přepravu potravin musí být udržovány v čistotě a v dobrém stavu
9. Osoby manipulující s potravinami musí dodržovat požadavky na osobní hygienu a musí nosit čistý oděv, při prodeji nebalených potravin, zejména masa, musí být k dispozici zdroj pitné vody k mytí rukou
10. Potravinářské a jiné odpady musí být z prostor, kde se nacházejí potraviny, co nejrychleji odstraňovány, aby nedocházelo k jejich hromadění, a nesmí představovat přímý ani nepřímý zdroj kontaminace
Soubory ke stažení
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A