Srovnání základních požadavků na označování balených a nebalených potravin
12.12.2014
V návaznosti na výsledky koordinační schůzky Ministerstva zemědělství ČR s dozorovými orgány jsme aktualizovali srovnání týkající se označování balených a nebalených potravin.
Upozorňujeme, že všechna označení jsou smyšlená a použitá jen pro účely názorné ukázky toho, jak k požadavkům přistupovat. Lze i nadále předpokládat, že tento leták bude doplněn v závislosti na přístupu národních autorit. Dále upozorňujeme, že je nutné rozlišovat mezi obchodními názvy potravin a názvy zákonnými (event. popisnými či vžitými). V některých případech se mohou překrývat. Dále také upozorňujeme, že v řadě případů lze povinné údaje vyžadované k uvedení v blízkosti místa nabízení potraviny uvést v její těsné blízkosti - to zákon o potravinách nevylučuje, nesmí to být však naopak (tyto údaje lze de facto různě kombinovat, avšak ne v rozporu se zákonem). Při označování výrobce u čerstvého ovoce a zeleniny a u ryb vycházíme analogicky ze stávajících právních předpisů (v těchto případech nelze hovořit přímo o výrobci).
Co se uvádění alergenů u pokrmů týká, vycházíme z návrhu vyhlášky na označování potravin, která je nyní v připomínkovém řízení. Nemusí se tedy jednat o konečný stav.
Tento informační leták nemusí vyjadřovat stanoviska všech členů PK ČR.
Zdroj: Potravinářská komora ČR
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem