Srovnání základních požadavků na označování balených a nebalených potravin

12.12.2014

V návaznosti na výsledky koordinační schůzky Ministerstva zemědělství ČR s dozorovými orgány jsme aktualizovali srovnání týkající se označování balených a nebalených potravin.

Upozorňujeme, že všechna označení jsou smyšlená a použitá jen pro účely názorné ukázky toho, jak k požadavkům přistupovat. Lze i nadále předpokládat, že tento leták bude doplněn v závislosti na přístupu národních autorit. Dále upozorňujeme, že je nutné rozlišovat mezi obchodními názvy potravin a názvy zákonnými (event. popisnými či vžitými). V některých případech se mohou překrývat. Dále také upozorňujeme, že v řadě případů lze povinné údaje vyžadované k uvedení v blízkosti místa nabízení potraviny uvést v její těsné blízkosti  - to zákon o potravinách nevylučuje, nesmí to být však naopak (tyto údaje lze de facto různě kombinovat, avšak ne v rozporu se zákonem). Při označování výrobce u čerstvého ovoce a zeleniny a u ryb vycházíme analogicky ze stávajících právních předpisů (v těchto případech nelze hovořit přímo o výrobci).

Co se uvádění alergenů u pokrmů týká, vycházíme z návrhu vyhlášky na označování potravin, která je nyní v připomínkovém řízení. Nemusí se tedy jednat o konečný stav.

Tento informační leták nemusí vyjadřovat stanoviska všech členů PK ČR.

Zdroj: PK ČR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A