Hlavní hygienik ČR: Také letos pečlivě kontrolujeme kvalitu zmrzliny
1.8.2014
V loňském roce vyšla poprvé Zpráva o výsledcích cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na ověření zdravotní nezávadnosti zmrzlin podávaných v zařízeních poskytujících stravovací služby. Kontroly se zaměřily zejména na dodržování hygienických požadavků na výrobu zmrzliny a také na dodržování těchto pravidel v provozovnách samotných.
„Za zjištěné nedostatky bylo uděleno celkem 74 sankcí v celkové výši 149.700,- Kč. Kromě finančních sankcí bylo uděleno 49 opatření, nejčastějším byl příkaz k provedení sanitace a dezinfekce (v 17 případech.) Dále byl 2x dán příkaz k likvidaci směsi a pasty na výrobu zmrzliny s prošlou dobou spotřeby a 1x příkaz ke změně vstupních surovin, a ve 14 případech bylo nařízeno ukončení výroby zmrzliny, ať již celkový provoz nebo pouze závadný druh, nebo pozastavení výroby a prodeje do odstranění zjištěných nedostatků,“ popisuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.
Loni bylo provedeno celkem 477 kontrol ve 435 provozovnách stravovacích služeb, kdy ve 42 případech se jednalo o kontroly opakované provedené ke zjištění odstranění zjištěných závad. Nejčastějšími pochybeními byly nedodržení provozní hygieny, neodpovídající značení zmrzlinových směsí i rozpracovaných polotovarů, neodpovídající podmínky pro skladování potravin, nedodržení požadavků na zařízení používaná k přípravě zmrzliny nebo nedodržení požadavků na osobní hygienu.
V letošním roce se kontroly rozšířily o sledování používaných barviv při výrobě zmrzliny. Dosud bylo provedeno 450 kontrol ve 420 provozovnách společného stravování nabízejících zmrzlinu. Hygienici zatím udělili 44 finančních sankcí ve výši 104.000,- Kč, a dále 32 opatření, např. pozastavení výroby zmrzliny, nařízení provedení sanitace, vyřazení polotovarů pro výrobu zmrzliny apod. Jako nevyhovujících z hlediska mikrobiologického bylo hodnoceno 60 vzorků, zejména z hlediska přítomnosti mikroorganismů znamenajících nedodržení základních hygienických požadavků. V případě použití barviv bylo jako nevyhovujících hodnoceno 13 vzorků zmrzlin, zejména díky přítomnosti nepovolených barviv v polotovarech pro jejich výrobu. Kontroly kvality zmrzliny samozřejmě probíhají i nadále.
Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166
Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz
Přílohy
- TZ_kontrola kvality zmrzliny_1 8 2014 (DOC, 175Kb)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A