Indexy cen zemědělských výrobců,
4.7.2014
Ceny výrobců v zemědělství se za duben 2014 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 2,8 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 10,2 %. Ceny živočišné výroby byly vyšší o 7,8 %
Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v dubnu 2014 významně ovlivnil pokles cen obilovin o 19,1 % a olejnin o 8,8 %.
U zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 10,0 % a ovoce vykázalo zvýšení o 7,0 %.
V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečního skotu vykázaly pokles o 4,1 %. Ke snížení cen došlo u telat jatečních o 17,8 %, u krav jatečních o 7,6 %, u býků jatečních o 1,6 % a u jalovic jatečních o 4,1 %. Nárůst cen byl vykázán u prasat jatečních o 1,6 % a u mléka o 20,6 %.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly zvýšení o 0,3 %. Růst cen byl vykázán u konzervovaného masa a masných výrobků o 2,7 %, u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 3,4 % a u mléčných výrobků o 11,5 %. Ceny se snížily u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 12,3 %, u pekařských výrobků a těstovin o 3,0 % a u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 15,2 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 4,0 %. K vzestupu cen došlo u masa o 3,4 %, u brambor o 7,3 %, u zeleniny o 1,7 %, u olejů a tuků o 5,3 %, u ryb o 2,7 % a u mléka, sýrů a vajec o 10,1 %. Ceny u pekárenských výrobků; obilovin se nezměnily.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotřebitelských cen potravinářského zboží je u rostlinných a živočišných olejů a tuků (pokles cen výrobců o 15,2 %), proti vykázanému růstu spotřebitelských cen u olejů a tuků (o 5,3 %).
Metodické vysvětlivky
Komentář
Tabulková část
Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží
Grafická část
Graf 1 Pšenice potravinářská a mouka hladká
Graf 2 Brambory konzumní
Graf 3 Mladý býk (SEU) v JUT a hovězí maso zadní bez kosti
Graf 4 Prasata jatečná (SEU) v JUT a vepřová pečeně s kostí
Graf 5 Kuřata jatečná I. tř. j. a kuřata kuchaná
Graf 6 Mléko kravské a polotučné mléko
Soubory ke stažení
- Zpráva ČSÚ (1.58 MB)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A