Kontroly medů v obchodní síti
16.6.2014
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila mimořádnou kontrolu medů v maloobchodní síti se zaměřením na hodnocení jakostních parametrů, které indikují zejména falšování. Z celkem 30 vzorků medu nevyhovělo požadavkům právních předpisů 18 vzorků. U všech nevyhovujících medů laboratorní analýza prokázala hodnoty, které jsou považovány za důkaz falšování nebo neodborného zacházení, které snižuje jakost potraviny. Kontrola u nevyhovujících vzorků prokázala především následující pochybení:
- Přidání barviva karamel E150d (nepovolená složka slouží k dobarvení světlých a ředěných medů) – 9 nevyhovujících vzorků,
- Přidání oligosacharidů (nepovolená složka slouží k ředění medu) – 1 nevyhovující vzorek,
- Nižší než požadovaná aktivita enzymu diastáza (indikuje sníženou jakost medu ředěním nebo neodborným zacházením) – 11 nevyhovujících vzorků,
- Vyšší než povolená přítomnost hydroxymetylfurfuralu (indikuje sníženou jakost medu neodborným zacházením) – 10 nevyhovujících vzorků.
Z výsledků analýzy vyplývá, že 4 vzorky nevyhověly ve 3 sledovaných parametrech najednou, 5 vzorků nevyhovělo ve 2 sledovaných parametrech. Med je dle příslušné legislativy jednosložkovou potravinou, do které je zakázáno přimíchávat jiné složky s výjimkou jiných druhů medu.
Inspekce vzorky odebrala na základě stanovení rizika při zohlednění výsledků kontrol v minulosti a podnětů spotřebitelů. S prodejci SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty a zároveň výsledky kontrol předala Státní veterinární správě k využití při kontrolách výrobců a dovozců.
Zdroj: SZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem