Kontroly medů v obchodní síti
16.6.2014
- Přidání barviva karamel E150d (nepovolená složka slouží k dobarvení světlých a ředěných medů) – 9 nevyhovujících vzorků,
- Přidání oligosacharidů (nepovolená složka slouží k ředění medu) – 1 nevyhovující vzorek,
- Nižší než požadovaná aktivita enzymu diastáza (indikuje sníženou jakost medu ředěním nebo neodborným zacházením) – 11 nevyhovujících vzorků,
- Vyšší než povolená přítomnost hydroxymetylfurfuralu (indikuje sníženou jakost medu neodborným zacházením) – 10 nevyhovujících vzorků.
Z výsledků analýzy vyplývá, že 4 vzorky nevyhověly ve 3 sledovaných parametrech najednou, 5 vzorků nevyhovělo ve 2 sledovaných parametrech. Med je dle příslušné legislativy jednosložkovou potravinou, do které je zakázáno přimíchávat jiné složky s výjimkou jiných druhů medu.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
11.04.
5°C / 13°C
12.04.
5°C / 14°C
13.04.
6°C / 17°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A