Novela zákona o potravinách je před schvalováním
13.5.2014
Sněmovna propustila do závěrečného čtení novelu potravinářského zákona, která mimo jiné ukládá obchodním řetězcům povinnost informovat zákazníky o tom, ze kterých zemí odebírají největší část svého sortimentu. Sněmovní zemědělský výbor do něj navrhl vložit kompromisní řešení ohledně nových pravidel kontroly veřejného stravování. Poslanci by měli zákon schvalovat ještě na své současné schůzi.
Novela je označována za největší změnu potravinové legislativy za 15 let. Mimo jiné zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Prodejci nebalených potravin budou muset v jejich těsné blízkosti uvádět informace o jejich výrobci a hlavní složce v procentech hmotnosti. Exministr zemědělství Petr Bendl ale navrhuje tuto povinnost vypustit. Podle něj jde nad rámec požadavků EU a znamená zbytečnou byrokracii.
Zákon chce uložit prodejcům s ročními tržbami nad pět miliard korun povinnost zveřejňovat čitelně u vchodu pro zákazníky seznam pěti zemí, z nichž odebírá potraviny. Bude je muset sestupně seřadit podle podílu prodejů těchto potravin na tržbách. Seznam bude muset ohlásit také ministerstvu zemědělství. Bendl tuto povinnost navrhl také vypustit, je podle něj obtížně kontrolovatelná a je také obtížné za její nedodržení trestat.
Podle návrhu zemědělského výboru by neměla hygienická služba přijít o svoje kontrolní pravomoci ve veřejném stravování. Restaurace a jídelny by ale nově mohla prověřovat také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS). Instituce budou muset své kontrolní plány slaďovat tak, aby zbytečně nezatěžovaly podnikatele.
Původní návrh, podle kterého měli hygienici zcela přijít o právo kontroly, vyvolal jejich odpor. Pravomoci měly zcela přejít na potravinářskou inspekci.
Na aktuálním kompromisním návrhu se dohodla ministerstva zdravotnictví a zemědělství, v zemědělském výboru ho podpořil i hlavní hygienik Vladimír Valenta. Přivítalo ho i ministerstvo zemědělství. Zpravodaj k novele Pavel Kováčik (KSČM) ho dnes označil za maximální možný kompromis.
Hygienické službě by měla podle nového pozměňovacího návrhu zůstat rozhodovací gesce například u kojenecké výživy a potravin pro zvláštní lékařské účely. Pod ministerstvo zemědělství by spadaly třeba potravinové doplňky.
V současnosti je v Česku zhruba 45 000 veřejných stravovacích provozoven, hygienici jich zkontrolují zhruba 25 000. Díky změně by mělo prověřovaných podniků podle ministerstva zemědělství výrazně přibýt.
Poslankyně Olga Havlová (VV, členka klubu Úsvit) navrhla zpřísnit pokuty pro prodejce. Například za nedodržení požadavků na bezpečnost potravin by mohla padnout pokuta až 50 milionů korun nebo do výše desetiny procenta ročního celosvětového obratu prodejce. Stejná pokuta by se vztahovala na prodej prošlých potravin, klamavě označených nebo neznámého původu.*
Sněmovna propustila do závěrečného čtení novelu potravinářského zákona, která mimo jiné ukládá obchodním řetězcům povinnost informovat zákazníky o tom, ze kterých zemí odebírají největší část svého sortimentu. Sněmovní zemědělský výbor do něj navrhl vložit kompromisní řešení ohledně nových pravidel kontroly veřejného stravování. Poslanci by měli zákon schvalovat ještě na své současné schůzi.
Novela je označována za největší změnu potravinové legislativy za 15 let. Mimo jiné zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Prodejci nebalených potravin budou muset v jejich těsné blízkosti uvádět informace o jejich výrobci a hlavní složce v procentech hmotnosti. Exministr zemědělství Petr Bendl ale navrhuje tuto povinnost vypustit. Podle něj jde nad rámec požadavků EU a znamená zbytečnou byrokracii.
Zákon chce uložit prodejcům s ročními tržbami nad pět miliard korun povinnost zveřejňovat čitelně u vchodu pro zákazníky seznam pěti zemí, z nichž odebírá potraviny. Bude je muset sestupně seřadit podle podílu prodejů těchto potravin na tržbách. Seznam bude muset ohlásit také ministerstvu zemědělství. Bendl tuto povinnost navrhl také vypustit, je podle něj obtížně kontrolovatelná a je také obtížné za její nedodržení trestat.
Podle návrhu zemědělského výboru by neměla hygienická služba přijít o svoje kontrolní pravomoci ve veřejném stravování. Restaurace a jídelny by ale nově mohla prověřovat také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS). Instituce budou muset své kontrolní plány slaďovat tak, aby zbytečně nezatěžovaly podnikatele.
Původní návrh, podle kterého měli hygienici zcela přijít o právo kontroly, vyvolal jejich odpor. Pravomoci měly zcela přejít na potravinářskou inspekci.
Na aktuálním kompromisním návrhu se dohodla ministerstva zdravotnictví a zemědělství, v zemědělském výboru ho podpořil i hlavní hygienik Vladimír Valenta. Přivítalo ho i ministerstvo zemědělství. Zpravodaj k novele Pavel Kováčik (KSČM) ho dnes označil za maximální možný kompromis.
Hygienické službě by měla podle nového pozměňovacího návrhu zůstat rozhodovací gesce například u kojenecké výživy a potravin pro zvláštní lékařské účely. Pod ministerstvo zemědělství by spadaly třeba potravinové doplňky.
V současnosti je v Česku zhruba 45 000 veřejných stravovacích provozoven, hygienici jich zkontrolují zhruba 25 000. Díky změně by mělo prověřovaných podniků podle ministerstva zemědělství výrazně přibýt.
Poslankyně Olga Havlová (VV, členka klubu Úsvit) navrhla zpřísnit pokuty pro prodejce. Například za nedodržení požadavků na bezpečnost potravin by mohla padnout pokuta až 50 milionů korun nebo do výše desetiny procenta ročního celosvětového obratu prodejce. Stejná pokuta by se vztahovala na prodej prošlých potravin, klamavě označených nebo neznámého původu.
Autor: Zuzana Fialová
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem