Použití nitritové soli při zpracování ekoproduktů
5.10.2005
Hlavním argumentem pro používání NS v biouzeninách je efekt červené barvy. V masných produktech může plnit dokonce několik funkcí:
- hubení zdraví škodlivých bakterií,
- prodloužení trvanlivosti ošetřených produktů,
- zachování načervenalé barvy svaloviny,
- tvorba a stabilizace aromatu.
Pro nitritovou sůl však platí i v konvenční oblasti omezení používaného množství. Přílišná konzumace je totiž spojena s přímým ohrožením zdraví. Dusitan poutá v lidském těle červené krevní barvivo – hemoglobin. Vzhledem k tomu, že hemoglobin odpovídá za zásobování celého organizmu kyslíkem, je předávkování dusitanem životu nebezpečné. V menších dávkách však roztahuje cévy a snižuje krevní tlak. Ve spojení s produkty odbourávání bílkovin se v lidském těle mohou z dusitanu tvořit rakovinotvorné nitrosaminy. Tento proces lze eliminovat pomocí vitaminu C (kyselina askorbová), která se v různých uzeninách používá jako přídatná látka. Nitrosaminy se rovněž tvoří při silném zahřátí masných produktů, proto se častá konzumace uzenin nedoporučuje.
U ekologicky zpracovávaných masných produktů je zakázána výroba tvarovaného masa, černé uzení, používání aromat, enzymů a metod urychlujících zrání produktů.
Zdroj: Bio Obchod, září 2005
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem