I letos se bude soutěžit o značku Regionální potravina
5.5.2014
V letošním roce bude ve všech krajích České republiky opět udělena vybraným potravinám prestižní značka Regionální potravina. Toto ocenění udělí pátým rokem Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Značku mohou na čtyři roky získat pouze malé a střední firmy, které mají maximálně 250 zaměstnanců.
Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročně v každém ze 13 krajů České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu a podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. Základním předpokladem je samozřejmě vynikající kvalita. Dalším důležitým kritériem je taková výjimečnost potraviny, která bude zaručovat její jedinečnost ve srovnání s běžnými výrobky dostupnými na trhu. V každém kraji se soutěží v devíti kategoriích, přičemž ocenění Regionální potravina získá vždy jen ten nejlepší výrobek. Koordinátorem soutěže v Libereckém kraji je Regionální agrární rada, která v nejbližších dnech zveřejní regionální pdmínky soutěže.
Informace k soutěži probíhající v Libereckém kraji, sledujte na těchto stránkách
Přehled kategorií ve kterých bude značka udělována:
- Masné výrobky tepelně opracované,
- Masné výrobky trvanlivé,
- Sýry včetně tvarohu,
- Ostatní mléčné výrobky,
- Pekařské výrobky včetně těstovin,
- Cukrářské výrobky včetně cukrovinek,
- Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína),
- Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,
- Ostatní
Hodnotící kritéria:
- I. Vzhled a barva
- II. Textura
- III. Chuť a vůně
- IV. Inovativnost
- V. Použité suroviny
- VI. Design výrobku
- VII. Specifické posouzení
Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě výsledků hodnocení odborné poroty v každém kraji. Hodnotitelské komise jsou složené ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo zástupců kraje. Komise budou posuzovat inovativnost, senzorické vlastnosti výrobků, použité suroviny a způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele nebo jeho dostupnost na trhu.
Kompletní pravidla pro udělování značky jsou uvedena v „Metodice pro udělování značky Regionální potravina“ a jsou rozdělena na tři části: obecná, specifická a regionální. Obecná a specifická pravidla jsou stejná pro všechny kraje. Regionální pravidla může stanovit každý kraj samostatně, přičemž nesmí být v rozporu s obecnými a specifickými pravidly. Metodiky pro udělování značky, termíny vyhlášení jednotlivých krajských kol, informace o průběhu soutěže a o oceněných potravinách budou v blízké době uvedeny na webu www.regionalnipotravina.cz. Informace o termínech vyhlášení krajských kol soutěže jsou dále zveřejněny také formou inzerce v místním tisku a v rádiích a v neposlední řadě jsou regionální výrobci ve všech krajích obesíláni písemně prostřednictvím databází agrárních komor. Účast v soutěži je bezplatná.
Oceněný výrobek získá certifikát Ministerstva zemědělství a právo užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. Značka tak přispěje k propagaci výrobku a jeho důvěryhodnosti v očích spotřebitelů. Soutěž je doprovázena informační kampaní, která má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina také další podporu, zejména prezentaci v katalogu a mapě oceněných výrobků, možnost zúčastnit se expozice Regionální potravina na výstavě Země živitelka, ochutnávkách na různých akcích v krajích, v pojízdné prodejně Regionálních potravin apod. Inzertní kampaň proběhne v tisku, televizi, rádiích a na internetu, doplní ji speciální televizní projekty. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat z celkem 373 produktů. Aktuální informace jsou takéí k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Soubory ke stažení
- Vzor přihlášky (24.8 kB)
- Metodika RP (101 kB)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A