Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole máku v maloobchodní síti zjistila dvě šarže nevyhovujícího výrobku Mák modrý v balení 250 g s označením data minimální trvanlivosti do 29. 11. 2014 a 20. 1. 2015, výrobce, resp. distributor: ENCINGER, spol. s r. o., Bratislava celá zpráva včetně fotodokumentace zde
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole máku v maloobchodní síti zjistila dvě šarže nevyhovujícího výrobku Mák modrý v balení 250 g s označením data minimální trvanlivosti do 29. 11. 2014 a 20. 1. 2015, výrobce, resp. distributor: ENCINGER, spol. s r. o., Bratislava. První uvedený vzorek inspekce odebrala v prodejně společnosti HRUŠKA spol. s r. o. na Jungmannově ulici v Hradci Králové, druhý v prodejně společnosti PRAMEN CZ, a. s. na ulici 17. listopadu v Písku.
Laboratorní analýza SZPI u uvedených šarží potraviny prokázala přítomnost opiového alkaloidu morfinu v koncentraci 86,1 miligramů na kilogram (mg/kg) a 56,2 mg/kg. Na základě hodnocení rizika stanovilo Ministerstvo zdravotnictví limit, v jehož rámci není možné považovat za bezpečný potravinářský mák s koncentrací morfinu přesahující hodnotu 43 mg/kg.
Na nevyhovující vzorky máku od společnosti ENCINGER, spol. s r. o. upozornila SZPI již v
tiskové zprávě ze 4. 2. 2014. S kontrolovanými osobami zahájí inspekce správní řízení o uložení sankce.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633
- See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/inspekce-zjistila-dalsi-sarze-maku-s-nadlimitnim-obsahem-morfinu.aspx#sthash.HILNjnqp.dpuf