Pozor na záměnu výrobků
16.2.2014
V neděli 9. února 2014 uvedla ČT 24 polední pořad Otázky Václava Moravce, který obsahoval také vstup Romana Vaňka ke kvalitě potravin. V tomto vstupu se pan Vaněk zmínil, že Hořické trubičky, které jsou oceněny značkou Regionální potravina, obsahují náplň z palmového oleje.
Citujeme: „Jak je možné, že v Hořických trubičkách, Regionální potravina, je k dispozici palmový tuk.“
Jediné Hořické trubičky, které mají značku Regionální potravina, jsou od pana Milana Hovorky z Hořic. Tyto trubičky jsou bez tukové náplně, se složením: pšeničná mouka, cukr, sušené mléko, sušený vaječný žloutek, máslo, čokoláda na vaření (její složení je uvedeno viditelně na etiketě), včelí med, vanilínový cukr.
Pan M. Hovorka vyrábí trubičky výhradně ručně, pouze s rodinnými členy u sebe doma, dokonce každou trubičku ručně stáčí. Receptura, kterou používá, je již po několik generací neměnná a dědí se pouze v rámci rodiny. K výrobě používá výhradně suroviny z daného kraje, dokonce mouka, ze které peče, je také oceněná značkou Regionální potravina (Předměřická mouka, RP 2013). Co se výroku k palmovému tuku týká, na výrobu trubiček používá pan Hovorka pouze živočišné tuky (máslo 82 % tuku – původ Královéhradecký kraj). Činí tak i přesto, že je jejich cena o něco vyšší, než kdyby máslo nahradil, ale dává přednost tradici před velkými obraty a ziskem. Trubičky prodává přímo z domova.
S ohledem na to, že v reportáži došlo k nepravdivému vyjádření pana Vaňka, se Státní zemědělský intervenční fond jako administrátor značky Regionální potravina domnívá, že toto prohlášení může mít negativní dopad na držitele ocenění pana Hovorku a stejně tak poškodit značku Regionální potravina především z pohledu veřejnosti.
Z tohoto důvodu SZIF pana R. Vaňka kontaktoval s upozorněním, že svým tvrzením mohl pana Hovorku, který vyrábí trubičky pouze s ingrediencemi uvedenými na etiketě, i značku Regionální potravina poškodit. Pan Vaněk vyjádřil omluvu, neměl v úmyslu „poškodit“ výrobce Hořických trubiček ani značku Regionální potravina. Svým vyjádřením chtěl pouze apelovat na to, aby výrobky nezískávaly ocenění neoprávněně. S politováním došlo k záměně s jiným výrobkem a jinou značkou.
Více informací ke značce Regionální potravina včetně zmíněného výrobku - k dispozici na www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A