Žito se ve výkrmu prasat osvědčilo
14.9.2005
Cílem experimentu, který se konal pod záštitou Zemědělské komory v Hannoveru v LPA Rohrsen bylo ověřit, zda je možné pomocí přídavku enzymů štěpících NSP do krmné dávky obsahující žito dosáhnout zvýšení užitkovosti prasat ve výkrmu.
Testovaná krmná směs obsahovala z obilovin výhradně žito. V období předvýkrmu činil podíl žita 71 %, v dokrmu od dosažení hmotnosti 50 kg 69 %. Krmivo v pokusné skupině bylo doplněné navíc směsí enzymů (beta-glukanáza a beta-xylanáza, 50 g/t). Do experimentu bylo zapojeno 26 prasat (dánských trojplemenných hybridů), ustájených v individuálních boxech s hmotností od 26 do 115 kg. Zvířata samičího původu byla krmena ad libitum, krmná dávka kanečků byla po dosažení hmotnosti 80 kg limitována.
Nejdůležitější výsledky:
- V období předvýkrmu dosáhla zvířata z pokusné skupiny denního přírůstku tělesné hmotnosti ve výši 934 g, kontrolní skupina bez přídavku enzymů pak 893 g. Při vyšším příjmu krmiva u zvířat z pokusné skupiny byla konverze krmiva prakticky stejná.
- V období dokrmu byl přírůstek u pokusných zvířat opět vyšší a to o 37 g (976 oproti 939 g). Také zde byl příjem krmiva u pokusných zvířat vyšší, ale zároveň došlo i ke zlepšení konverze krmiva.
- V průběhu celého období výkrmu dosáhly přírůstky v průměru v pokusné skupině výše 962 g oproti 925 g ve skupině kontrolní. Příjem krmiva u zvířat z pokusné skupiny byl vyšší, konverze krmiva (1:2,41) v případě přídavku enzymů byla lepší než bez přídavku (1:2,45). Všechny rozdíly ve výkrmu nebyly ale statisticky významné.
- Při hodnocení kvality jatečného těla (klasifikace pomocí aparativní metody AutoFOM) dosáhla pokusná zvířata při stejné hmotnosti 90,5 indexbodů, zatímco zvířata z kontrolní skupiny jen 89,0 bodů. Rozdíl nebyl statisticky významný. Jakost masa se nelišila.
Závěr: Zvířata z pokusné i kontrolní skupiny, jimž byla podávána krmná dávka s vysokým podílem žita dosáhla velmi dobrých denních přírůstků vyšších přes 900 g za den. Přídavek enzymů štěpících neškrobnaté polysacharidy krmiva měl pozitivní vliv na užitkovost. V tomto směru je však třeba provést ještě celou řadu dalších experimentů.
SUS, 2005, č. 8, s. 28
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
26.11.
3°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A