Různá aromata používaná v masném průmyslu
13.9.2005
Náročnost zákazníků stoupá. Stále více jsou žádány zvláštní a exotické přípravky. Na požadavky spotřebitelů reagují výrobci koření pro masné polotovary nově vyvinutými aromaty a kořením s mnoha různými chuťovými složkami. Při tom se respektují zejména sezonní přání zákazníků, například rostoucí požadavek na marinády a kořenící oleje během grilovací sezony.
Koření podporuje v prvé řadě přirozenou chuť potravin, kterou obohacuje a dále zlepšuje. Úkolem přídatných látek je k tomu ještě změna technologických vlastností potravin.
K těmto látkám náleží například konzervanty a barviva masných výrobků.
Výrobci masných produktů dávají prostřednictvím svých vybraných výrobků informace trhu o rozsahu nabídky pro různé zákazníky.
Společnost Chr. Hansen nabízí práškové prémiové kořenící extrakty, se kterými se snadno zachází. Jsou určeny pro masné výrobky a masné polotovary. Více informací je k dispozici na adrese: www.chr.-hansen.com
Kořenící prostředky a prostředky zvýrazňující bylinnou chuť vyrábí společnost Hagesüd. Jsou vhodné pro grilovací párky a obsahují směs pěti bylin, speciální emulgátor, který zlepšuje stabilitu výrobků, jejich konzistenci a chuť, stejně jako prostředek pro lepší rozmělnění. Informace jsou na adrese: www.hagesued.de
Nízkotučné masné výrobky obsahují jako doplňkovou látku gel, který se používá u potravin s obsahem tuku do tří procent. Více se dočtete na: www.hela-gewuerze.de
Kořeněný olej se nepoužívá jenom na drůbež. Společnost Raps v Kulmbachu vyrábí pro grilovací sezonu zázračný grilovací kari olej. Dává masu příchuť kari, typickou asijskou chuť po koriandru, paprikových plátcích, muškátu, cibuli, česneku, čili a pepři. Kromě koření jsou potravinám dodávány stabilizátory barev a aromat. Tyto látky jsou rozpustné buď v oleji, nebo ve vodě. Více se o nich dovíte na: www.raps.de
Jemné účinky kořenících přípravků od firmy Avo z Osnabrücku mají schopnost zamezit růstu mikroorganizmů. Jsou to oleje, ve kterých jsou macerované jemné bylinky. Přípravky jsou vhodné ke grilování, pečení nebo vaření masa. Obsahují červenou papriku, pepř, cibulový granulát a kari aroma. Další kořenící prostředky pro grilování mají názvy: El Paso, La Provence, Pueblo, Montana a Tennessee. Ponořením masa na krátkou dobu do přípravku je steak připraven k tepelné úpravě. Více informací: www.avo.de
Požitek ze šťavnatého masa lze získat použitím nakládacího prostředku, jakým jsou ošetřovány například pivní nebo myslivecké klobásky. Prostředek zlepšuje konzistenci a hmotnost a garantuje pevnou vazbu bílkovin. Podporuje také stálobarevnost masa. Další informace na: www.lay-gewuerze.de
Hygienické dávkování grilovacích a pečicích omáček uvádí v balení 500 ml v PET lahvích společnost Münsterland. Omáčky lze použít na ryby, tofu a grilovanou zeleninu. Při aplikaci na maso, je třeba na nějakou dobu maso naložit do marinády. Bližší informace na: www.mmv-luelf.de
Die Fleischerei, 56, 2005, č. 6, s. 34
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem