Profil humánních patogenů v potravinách
13.9.2005
Publikovala výsledky Koordinovaného výzkumného projektu (CRP) na téma Stanovení profilu humánních patogenů v potravinách (IAEA TECDOC Series No.1431). Hlavní potravinové mikrobiální kontaminanty byly určovány v některých základních potravinách, které jsou předmětem mezinárodního trhu potravin. Pro výzkum byly použity tisíce vzorků širokého sortimentu potravin z různých míst potravního řetězce – maso (drůbeží, hovězí a vepřové), mořské produkty (korýši jako např. garnáti, krevety, chobotnice, humři a různé druhy ryb jako losos, sépie, sledi aj.), koření (pepř, paprika), zmrazená zelenina (chřest, hrášek, kukuřice) a další produkty (kokosové ořechy a mléčné výrobky). Analýza zahrnovala patogenní bakterie jako
Salmonella spp. (několik séroypů),
Escherichia coli, Escherichia coli 0157:H7,
Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, Vibrio choleare, Vibrio parahameolyticus a
Yersinia enteriolitica. Údaje získané v rámci řešení CRP poskytují užitečná data pro dokonalejší provádění analýz rizika potravin v zemích importujících, resp. exportujících potraviny. Více informací
na adrese
Food Australia, 57, 2005, č. 8, s. 340
Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A