Během tohoto období je garantována kvalita, původ surovin a řada dalších aspektů, které byly důvodem ocenění výrobku.
Soutěž Regionální potravina se vyhlašuje ve všech 13 krajích České republiky. Letos se soutěže účastnilo na 362 výrobců.
Potravinářský výrobek, který usiluje o udělení značky, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z tohoto regionu, nebo pokud je to z objektivních důvodů nutné, z tuzemských surovin.
Soutěží se v devíti kategoriích. Projekt je koncipován tak, že v každé z nich může získat značku Regionální potravina jen jeden výrobek. Nejsilněji bývá tradičně zastoupena kategorie masných výrobků a kategorie pekařských výrobků.
Soutěž Regionální potravina se zaměřuje především na malé a střední výrobce potravin. Projekt vychází vstříc sílícímu zájmu veřejnosti o kvalitní potraviny od tradičních regionálních výrobců. Za dobu existence této soutěže poroty ocenily 374 potravinářských výrobků.
Soutěž provází marketingové aktivity podporující značku Regionální potravina. Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státním zemědělským a intervenčním fondem ji budou prezentovat nejen v tisku, televizi a rozhlase, ale také například na farmářských trzích a v místních sítích maloobchodních prodejen.
Více informacích o soutěži Regionální potravina najdete na www.regionalnipotravina.cz, kde je například seznam míst prodeje oceněných potravin.