Zacházení s potravinami v zatopených oblastech
10.6.2013
- Je nezbytné vycházet ze skutečnosti, že povodňová voda představuje diametrálně odlišný stupeň rizika, než voda z veřejné vodovodní sítě. Při nekontrolovaném průtoku krajinou přichází povodňová voda do styku s množstvím zdraví ohrožujících látek, například z průmyslové a zemědělské výroby, nebo s odpady a hrozí zde vysoké riziko mikrobiální kontaminace.
- Lidé by rozhodně neměli konzumovat potraviny, které přišly do styku s povodňovou vodou, zejména potraviny nebalené nebo rozbalené.
- Použít lze pouze hermeticky uzavřené potraviny a to za předpokladu kontroly celistvosti obalu, pečlivého očištění a dezinfekce celého obalu včetně obtížně přístupných míst například v okolí uzávěrů, odkud by mohlo dojít ke kontaminaci obsahu.
- Dále je potřeba vyvarovat se konzumace potravin, kde došlo k senzorickým změnám – zejména v chuti, vůni a barvě.
- Bezpečnost nelze garantovat u chlazených potravin – jde zejména o masné a mléčné výrobky, které byly vystaveny teplotám nad šest stupňů Celsia po dobu delší než čtyři hodiny.
- U mražených potravin nelze zaručit bezpečnost, pokud se ocitnou mimo účinné mrazící zařízení na dobu delší než dvě hodiny.
- I potraviny, které nepřišly do přímého styku s povodňovou vodou, mohou představovat zdravotní riziko. U sypkých potravin, jako například mouka, cereálie nebo strouhanka, hrozí zaplísnění a množení mykotoxinů, pokud byly vystaveny vysoké vlhkosti.
- Provozovatelům potravinářských podniků – výrobcům i prodejcům - SZPI doporučuje zlikvidovat všechny zaplavené potraviny bez výjimky. Inspekce zároveň nabízí součinnost všem provozovatelům potravinářských podniků registrovaných u SZPI a to zejména v oblasti dokumentace způsobených škod a návrhu účinných řešení. Více viz tisková zpráva SZPI z 4. 6. 2013, k dispozici ZDE.
Kontaktní e-mail SZPI Ústí nad Labem: usti@szpi.gov.cz
tel. 475 317 071
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
20.11.
-2°C / 4°C
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A