Pro všechny ekologické zemědělce i výrobce biopotravin platí jasně daná pravidla. Jejich dodržování kontrolují organizace pověřené Ministerstvem zemědělství. Pozemky zařazené do systému ekologického zemědělství musí nejdříve projít přechodným obdobím. To trvá 2 až 3 roky podle pěstované plodiny. Teprve až po této době je možné výpěstky a produkty z těchto pozemků označovat jako BIO. Výrobci biopotravin mohou začít hned vyrábět certifikované biopotraviny, a to pokud používají pouze BIO suroviny a dodrží všechna pravidla. Pouze certifikovaná ekofarma nebo výrobce biopotravin může své produkty označovat jako BIO.
Každý ekologický zemědělec i výrobce biopotravin musí být registrován na MZe a prochází každoročně komplexní kontrolou celého podniku. Na obalech biovýrobků je buď evropské nebo národní logo, které spotřebitele upozorňuje, že jde o skutečně kvalitní výrobek prověřený mnoha kontrolami. Ty provádí kromě pověřených organizací také státní organizace. Například Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský kontroluje ekologické farmy a Státní zemědělská a potravinářská inspekce dělá rozbory biopotravin na přítomnost zakázaných látek. Označování biopotravin může spotřebitel plně důvěřovat.
Jan Žáček,
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství